{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Većina za građansku državu i dva službena jezika

F
14.3.2007. u 12:34
0
0
Većina za građansku državu i dva službena jezika
0
Većina za građansku državu i dva službena jezika
Većina građana, njih oko 86 posto, želi da Crna Gora bude uređena kao građanska država, a više od 60 posto smatra da novim ustavom treba definirati da službeni jezici u Crnoj Gori budu crnogorski i srpski.
Prema podacima istraživanja Nacionalnog demokratskog instituta, čiji su rezultati objavljeni u srijedu, 73 posto građana smatra da novi ustav treba da utvrdi nove državne simbole (himnu, zastavu, grb) na osnovu dogovora između vladajućih i opozicionih partija.

Više od 60 posto misli da vjere i crkve ne treba definirati u novom ustavu već samo osigurati slobodu vjeroispovijesti.

Anketa je pokazala da je protiv uređenja Crne Gore kao građanske države devet posto građana, a tri procenta nemaju jasno definiran stav o tome.

Istraživanje je potvrdilo da je pitanje imenovanja službenog jezika uzrok najvećih razlika u Crnoj Gori, posebno kod građana koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci i Muslimani, a oni posebno podržavaju uvođenje dva zvanična jezika. Za razliku od njih građani koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi taj prijedlog manje podržavaju, i većinom se zalažu sa očuvanje srpskog kao službenog jezika, prenosi Tanjug.

Oko 32 procenta protivi se uvođenju dva jezika kao službena, a šest posto ispitanika navelo je da "ne zna" da li oba jezika treba da budu u službenoj upotrebi.

Prema rezultatima ankete, 60 posto građana misli da vjeroispovijesti ne bi trebalo definirati ustavom, protiv je 22 posto, a 14 procenata anketiranih nema odgovor na to pitanje.

Anketa je provedena od 15. do 26. februara u 16 crnogorskih općina na uzorku od 1.232 građana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: