Svijet
0

Većina za građansku državu i dva službena jezika

FENA
Većina građana, njih oko 86 posto, želi da Crna Gora bude uređena kao građanska država, a više od 60 posto smatra da novim ustavom treba definirati da službeni jezici u Crnoj Gori budu crnogorski i srpski.

Prema podacima istraživanja Nacionalnog demokratskog instituta, čiji su rezultati objavljeni u srijedu, 73 posto građana smatra da novi ustav treba da utvrdi nove državne simbole (himnu, zastavu, grb) na osnovu dogovora između vladajućih i opozicionih partija.

Više od 60 posto misli da vjere i crkve ne treba definirati u novom ustavu već samo osigurati slobodu vjeroispovijesti.

Anketa je pokazala da je protiv uređenja Crne Gore kao građanske države devet posto građana, a tri procenta nemaju jasno definiran stav o tome.

Istraživanje je potvrdilo da je pitanje imenovanja službenog jezika uzrok najvećih razlika u Crnoj Gori, posebno kod građana koji se izjašnjavaju kao Bošnjaci i Muslimani, a oni posebno podržavaju uvođenje dva zvanična jezika. Za razliku od njih građani koji se nacionalno izjašnjavaju kao Srbi taj prijedlog manje podržavaju, i većinom se zalažu sa očuvanje srpskog kao službenog jezika, prenosi Tanjug.

Oko 32 procenta protivi se uvođenju dva jezika kao službena, a šest posto ispitanika navelo je da "ne zna" da li oba jezika treba da budu u službenoj upotrebi.

Prema rezultatima ankete, 60 posto građana misli da vjeroispovijesti ne bi trebalo definirati ustavom, protiv je 22 posto, a 14 procenata anketiranih nema odgovor na to pitanje.

Anketa je provedena od 15. do 26. februara u 16 crnogorskih općina na uzorku od 1.232 građana.