Zračna baza
8

Većina sirijskih aviona evakuirana prije američkog napada, Britanija uz SAD

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Komanda sirijske vojske evakuirala je većinu borbenih aviona iz zračne baze prije nego što su je pogodile američke rakete, javila je libanska televizija Al-Majadin.

Libanska televizija pozvala se na "informacije", prenosi Reuters.

Istovremeno, glasnogovornik britanske vlade izjavio je danas da Britanija u potpunosti podržava zračni napad SAD na sirijsku zračnu bazu, sa koje su, kako tvrdi, nedavno izvršeni smrtonosni napadi hemijskim oružjem na sirijsku provinciju Idlib.

"Britanska vlada u potpunosti podržava akciju SAD, za koju vjerujemo da predstavlja adekvatan odgovor na barbarski napad hemijskim oružjem, koji je sproveo sirijski režim, i ima za cilj da odvraćanje od daljih napada", rekao je on.

Sa američkih razarača u istočnom Mediteranu ispaljeno je na desetine "tomahavk" raketa na pozicije sirijske vojske, a operaciju je naredio predsjednik Donald Trump kao odgovor za navodni napad hemijskim oružjem snaga Bashara al -Assada u Idlibu.

Zvaničnik Bijele kuće je rekao da je ispaljeno 59 precizno navođenih raketa koje su pogodile zračnu bazu Shayrat u Siriji.

Drugi zvaničnici su ranije objavili da je ispaljeno 70 raketa.

Ta zračna baza, prema zvaničniku Bijele kuće, ima veze sa "programom hemijskog oružja sirijskog režima i direktno je povezana s užasnim hemijskim napadom 4. aprila", prenosi AFP.