Anketa
0

Većina Rusa smatra da Obama ne slijedi Bushov kurs

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dvije trećine stanovnika Rusije (66 posto) smatra da novi američki predsjednik Barack Obama ne treba da slijedi kurs njegovog prethodnika u Bijeloj kući Georgea Busha, pokazuju rezultati danas objavljene ankete.

U anketi Ruskog centra za ispitivanje javnog mnijenja (VCIOM), kako je prenio Itar-Tass, devet posto ispitanika smatra da Obama može da nastavi tom linijom, ali uz korekcije.

Prema novom predsjedniku SAD-a "uvažavanja i simpatiju" gaji više od četvrtine Rusa, ili 27 posto anketiranih. Nešto manje - 23 posto, izjavilo je da im se "ne sviđa u svemu" Obama, ali da uvažavaju izbor američkog naroda. Samo sedam posto ispitanika smatra da je SAD-u potreban drugi, "dostojniji predsjednik".

Među anketiranim, 29 posto njih misli da će Obama biti "dobar predsjednik svoje zemlje", a 23 posto da će biti osrednji. Samo četiri posto predviđa da će Obama loše vladati.

Anketa VCIOM provedena je nešto poslije inauguracije Obame (od 24. do 25. januara) i u njoj je učestvovalo 1.600 anketiranih iz 140 naselja u 42 regije Rusije.