Anketa
0

Većina Rusa negativno gleda na NATO

FENA
Većina stanovnika Rusije ima negativan odnos prema Sjevernoatlantskom savezu (NATO) i pretežno smatra da je njegova glavna misija zaštita i promocija interesa SAD-a na svjetskoj sceni, pokazuju rezultati Ruskog centra za istraživanje javnog mnijenja (VCIOM) uoči jubilarnog samita Alijanse povodom 60. godišnjice formiranja.

Skoro trećina ispitanika smatra da se misija NATO-a sastoji u agresivnim vojnim dejstvima prema zemljama koje nisu članice, dok 41 posto smatra da je to zaštita američkih interesa. Samo 13 posto anketiranih smatra da je misija Saveza borba protiv širenja oružja za masovno uništavanje, dok 10 posto smatra da se on bori protiv šverca narkotika, orgnizovanog kriminala ili da provodi mirovne operacije. Da je misija recidiv "hladnog rata" i da je ostao bez misije smatra 12 posto ispitanika.

VCIOM je anketu proveo 28. i 29. marta, na uzorku od 1.600 osoba iz 140 naselja u 42 ruska regiona, javio je u četvrtak Itar-Tass.

Agencija Interfax je u srijedu prenijela istraživanje Centra Levada, po čijim rezultatima svaki drugi Rus smatra da postoji vojna prijetnja za Rusiju izvana, pri čemu 62 posto ispitanika smatra da Rusija ima osnova da se plaši zapadnih zemalja koje ulaze u NATO. Više od trećine ispitanika (36 posto), pak nema takvu bojazan, iako ih je prije godinu dana bilo za sedam posto manje.

Za saradnju s NATO-m u interesu svjetske sigurnosti zalaže se 23 posto anketiranih, dok se svaki četvrti (25 posto) izjašnjava za stvaranje odbrambenih saveza kao protivteži NATO-u.

Protivljenje zvanične Moskve širenju Alijanse na istok u četvrtak je ponovio zamjenik šefa diplomatije Aleksandar Gruško na međunarodnoj konferenciji u Moskvi o novoj strukturi evropske sigurnosti.

  • Danas vidimo da projekat širenja NATO-a ne jača sigurnost država NATO-a. U nekim svojim manifestacijama, prije svega, kada je riječ o Ukrajini i Gruziji, on nosi u sebi prijetnju ozbiljne destabilizacije na evropskom kontinentu, rekao je Gruško.

On je dodao da je u slučaju s Gruzijom politika zbližavanja s Alijansom "podstakla Gruziju na agresiju protiv Južne Osetije i Rusije" u augustu prošle godine.

Gruško je rekao da politika priključenja Ukrajine Savezu vodi ozbiljnoj destabilizaciji u toj zemlji.

  • Taj projekat ne podržava većina stanovništva Ukrajine, rekao je on, dodajući da je sve više uočljiva politička angažovanost tog projekta koji je izgrađen ne na realnoj procjeni stanja sigurnosti u Evropi, već na principima koji su postojali u periodu "hladnog rata".

  • U suštini, to vodi stvaranju linija podijele u Evropi, rekao je Gruško, prenijela je agencija RIA Novosti.