{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Većina političkih grupa PSVE za nastavak pregovora o Kosovu

F
22.1.2008. u 13:51
0
0
Većina političkih grupa PSVE za nastavak pregovora o Kosovu
0
Većina političkih grupa PSVE za nastavak pregovora o Kosovu
Većina političkih grupa u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope izjasnila se danas za nastavak pregovora o budućem statusu Kosova i istakla neophodnost pronalaženja kompromisnog rešenja.
U raspravi povodom nacrta rezolucije o situaciji na Kosovu koju je podneo lord Russel Johnston, predstavnici Evropske narodne partije, Evropske demokratske grupe, Ujedinjene evropske ljevice i Socijalističke grupe nisu se složili sa zaključcima izvještaja tog britanskog parlamentarca.

U tom izvještaju je navedeno da su iscrpljene šanse za traženje rješenja i da je potrebno nametnuti odluku o statusu južne srpske pokrajine. Savez liberala i demokrata je jedina grupa koja je podržala izvještaj.

Evropska narodna partija je saopćila da u toj grupi postoje neslaganja oko Johnstonovih zaključaka o statusu Kosova kojima se predlaže nezavisnost, kao i oko predviđenog roka i oko toga ko je zadužen da donese odluku o budućem statusu.

"I dalje ima mjesta za dijalog, a zaustavljanje dijaloga bi bio negativan faktor. Pobjeda jedne strane i poraz druge nije najbolje rješenje", rekao je predstavnik te grupe u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope (PSVE), upozoravajući na opasnost od stvaranja presedana.

Savez liberala i demokrata je podržao Johnstonove zaključke o neophodnosti nezavisnosti Kosova, predstavljajući situaciju u kontekstu poratne situacije koja se ne može primijeniti na druge slučajeve u svijetu.

Debata se pretvorila u oštru polemiku britanskog parlamentarca, koji je kritikovao stav Rusije prema Kosovu, i predstavnika ruske delegacije Konstantina Kosačova, koji je uzvratio na optužbe.

Kosačov, koji je govorio u ime Evropske demokratske grupe, poručio je Johnstonu da mora da poštuje druga mišljenja u Parlamentu iako su drugačija od njegovih, kao i da ne vrijeđa Rusiju poredeći je s medvjedom koji gazi male.
Ruski poslanik je insistirao na zalaganju Rusije za poštovanje međunarodnog prava da bi se izbjgla primena sile i novi sukobi.

On je ocijio da je kosovska kriza nastala i zato što je separatizam podržavan izvana od Amerike i nekih evropskih zemalja, koje su slale jasne poruke i time obesmislile pregovore o budućem statusu.

Socijalistička grupa je saopćila da je riječ o "izuzetno osjetljivom i eksplozivnom pitanju" koje zahtijeva više opreznosti. Ta grupa se založila za poštovanje Rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a 1244 koja garantira suverenitet i teritorijalni integritet Srbije i za međunarodni okvir rješavanja ovog pitanja.

"EU i NATO se igraju vatrom zato što hoće da postave secesionističkog predsjednika, što može da dovede do toga da se konflikt proširi na druge zemlje", smatra ova politička grupa.

"Naša grupa potpuno odbacuje mogućnost jednoglasnog proglašenja nezavisnosti", poručio je njen predstavnik u PSVE, zalažući se za nastavak pregovora, javio je Tanjug.

PSVE će u popodnevnim satima glasati o rezoluciji o situaciji na Kosovu na osnovu Johnstonovog izveštaja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jeste li zadovoljni radom policije u vašoj lokalnoj zajednici?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: