Svijet
0

Većina Kanađana je za prekid veza s britanskom krunom

FENA
Foto: AFP/POOL
Foto: AFP/POOL
Većina Kanađana želi prekid veza s britanskom monarhijom čija je kraljica pravi šef države Kanade, rezultati su ankete koje je u utorak objavila državna televizija CBC.

Više od 60 posto anketiranih Kanađana smatra prevaziđenim režim ustavne monarhije u svojoj zemlji, u skladu s kojim je engleska kraljica Elizabeta II zvanično šef države, rezultati su ankete koju je realizirao institut Navigator.

Broj postotaka raste više od 80 u pokrajini Quebec, rezultati su ankete koje je objavio CBC.

Ispitivanje pokazuje, također, da Kanađani nemaju povoljno mišljenje o princu Charlesu, prvom u redu nasljeđivanja britanskog trona koji sljedećeg ponedjeljka dolazi u posjetu Kanadi, u društvu supruge Camille.

Princ, kojem je ovo 16. posjeta Kanadi, obići će četiri pokrajine tokom posjete koja traje do 12. novembra.

Ovo ispitivanje je "porazno za princa i on će biti vrlo iznenađen", izjavio je za CBC Andrew Pierce, pomoćnik direktora za britansko izdanje dnevnog lista Daily Telegraph.

"Njeno veličanstvo će također biti razočarano", kazao je on. "Ako su ljudi indiferentni prema monarhiji, kraljici i princu Philipu, gotovo je (s kraljevstvom)", dodao je on.

Kraljica i princ Philip treba da posjete Kanadu iduće godine.

Anketa je realizirama u augustu, na uzorku od 1.405 ispitanika, na zahtjev jednog kanadskog udruženja koje je za monarhiju.

Institut Navigator je odbio da rezultate ankete podijeli štampi, ali je CBC dobio jednu kopiju.