|

Većina Izraelaca podržava ofanzivu na Liban

Većina Izraelaca podržava ofanzivu na Liban
0
F
FENA
18.7.2006. u 15:36
0
komentara
0

dijeljenja
Većina Izraelaca podržava ofanzivu na Liban
Skoro devet od 10 Izraelaca tvrdi kako je zračna kampanja njihove zemlje protiv Libana opravdana a skoro 60 posto ih tvrdi kako bi Izrael trebalo da se bori dok Hezbollah ne bude uništen, prema anketi objavljenoj u utorak.
Anketa institua Dahaf, objavljena u dnevnim novinama Yedioth Ahronot, pokazala je da 81 posto Izraelaca želi da se ofanziva nastavi. Još 78 posto ih je zadovoljno nastupom premijera Ehuda Olmerta.

72 posto je izjavilo kako podržava ministra odbrane Amira Peretza, bivšeg populističkog vođu sindikata čije je imenovanje da rukovodi vojskom prije nekoliko mjeseci izazvalo zabrinutost jer nije imao iskustva u tome poslu, prenosi AP.

Anketa provedena u ponedjeljak među 513 Izraelaca prva je otkako je Izrael pokrenuo svoju kampanju protiv libanske gerilske grupe u srijedu. Anketa ima marginu greške od 4,2 posto.

Izrael je napao Hezbollah nakon što je ta gerilska grupa izvela prekograničnu raciju, ubivši osam izraelskih vojnika i zarobivši dvojicu.

Izrael provodi nemilosrdnu zračnu kampanju na Liban i njegovu prijestonicu Bejrut, dok je Hezbollah ispalio na stotine raketa na izraelske gradove i mjesta.

Više od 200 Libanaca, od kojih većina civila, i 24 Izraelca ubijeno je u sukobima.

Za razliku od 18-godišnje izraelske okupacije južnog Libana, kada su Izraelci bili podijeljeni oko vojnog prisustva a pritisak javnosti doveo do konačnog povlačenja, sada, međutim, postoji gotovo jednodušna podrška vojnoj operaciji.

Sudeći po anketi javnosti, 86 posto Izraelaca izjavilo je da je trenutna vojna operacija opravdana i trebala bi biti nastavljena do uništenja Hezbollaha.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.