Svijet
0

Većina Izraelaca podržava ofanzivu na Gazu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Većina Izraelaca snažno podržava smrtonosnu i razornu ofanzivu svoje zemlje protiv Hamasa u pojasu Gaze. Izraelska kampanja protiv radikalnog islamističkog pokreta koji vlada priobalnim pojasom, kao i osvetnički raketni napadi na južne izraelske gradove kao što su Ashkelon, Ashdod i Beersheba, dominiraju u izvještajima izraelskih medija.

Veliki broj palestinskih civilnih žrtava, iako se spominje, gurnut je u drugi plan.

Neki glasovi kritike mogu se čuti, ali oni su samo marginalna manjina.

Sudeći po anketi javnosti objavljenoj u petak u izraelskim dnevnim novinama Ma'ariv, više od 93 posto Izraelaca podržava ofanzivu u Gazi, dok samo 2,2 posto izražava "iskreno" protivljenje, a 1,7 posto "žestoko" je protiv nje, prenijela je DPA.

Podrška kopnenoj ofanzivi nešto je manja: ispod 42 posto Izraelaca je podržava, sudeći po anketi Ma'ariva.

Kao što iskustva iz prošlosti pokazuju, javno mnijenje brzo može značajno promijeniti raspoloženje ako kopnena ofanziva - koja je počela u subotu nakon sedmice nemilosrdnih zračnih udara - počinje uzimati visoki danak među izraelskim vojnicima.

Dok broj palestinskih žrtava iznosi znatno više od 500 poginulih i najmanje 2.000 ranjenih, broj izraelskih žrtava je minimalan - četiri Izraelca su poginula u raketnim napadima i jedan vojnik je poginuo u kopnenim borbama u ponedjeljak popodne. Desetine su ranjene.

Izraelci uveliko smatraju da je napad na Gazu opravdan: Izrael nije želio taj rat, ali ga je Hamas tražio. Civilno stanovništvo Gaze sada plaća cijenu zbog glasanja za radikalni islamistički pokret i njegovog dovođenja na vlast, mišljenje je koje se često čuje.

Nakon izraelskog jednostranog povlačenja iz pojasa Gaze u 2005., ta teritorija bi mogla biti prosperitetna morska luka, kao i aerodrom. Umjesto toga, militanti su ispaljivali rakete i minobacačke granate na Izrael skoro svakodnevno, što je rezultiralo paralizirajućom ekonomskom blokadom, mnogi u Izraelu tako tvrde.

Bivša jevrejska naselja Gaze mogla su se iskoristiti sa svojim neboderima kao stambeno rješenje za gusto naseljeni pojas, ali umjesto toga koriste se kao logori za obuku i lansirne rampe Hamasa, ističu oni.

Bivši izraelski premijer Ariel Sharon okrenuo bi se u svom bolničkom krevetu da zna šta se dešava, žali se jedna Izraelka u Tel Avivu, Yaffa Uriel: "On je dao Gazu a da ništa nije dobio zauzvrat. 'Evo, uzmite', rekao im je on. I šta je dobio? Rakete".

Nekolicina kritičara ipak je glasna u svojim osudama. Novinari Gideon Levy i Amira Hass, iz ljevičarskih liberalnih dnevnih novina Ha'aretz, među nekoliko su onih koji su obimno izvještavali o patnjama Palestinaca, dok Levy optužuje izraelske medije za širenje dezinformacija.

"Mediji su potpuno zakazali. Oni su se dobrovoljno prijavili da ispiraju mozak ljudima i da kriju ono što se treba kriti. Oni sistemtski prikazuju da smo mi opet jedine žrtve", izjavio je Levy.