Rezultati istraživanja
0

Većina Iraca sada za EU

FENA
Većina Iraca će glasti za Lisabonski ugovor na drugom ponovljenom referendumu, pokazalo je istraživanje obavljeno u Irskoj.

Prema rezultatima dnevnika Sunday Independent i istraživačke kompanije Kwantum, dobivenim 9. januara na uzorku od 500 ljudi, 55 posto ispitanika je odgovorilo da će podržati Lisabonski ugovor, 30 posto se izjasnilo protiv, dok je 15 procenata bilo neodlučno.

Dobiveni podaci pokazuju znatno povećanje podrške Evropskoj uniji od 16 procenata u odnosu na istraživanje koje je obavio isti dnevnik u decembru, prenio je Reuters.

U isto vrijeme broj onih koji se protive Lisabonskom ugovoru pao je za sedam procenata - na 30 posto, dok se u prethodnom istraživanju čak 37 posto ispitanika negativno izjasnilo. Broj neopredijeljenih sa 24 posto u decembru pao je na 15 procenata u najnovijem istraživanju.

Informativni portal Evropske unije EU Observer navodi da je istraživanje obavljeno nakon što su se čelnici EU-a u decembru dogovorili da Irskoj daju garancije o određenom broja pitanja koje je ta zemlja zahtijevala.

Na rezultat je imala uticaja i ekonomska situacija u kojoj se našla Irska u okviru svjetske ekonomske krize, jer je prošle sedmice objavljen podatak da će tvornica Dell u Limericku biti preseljena u Poljsku, što znači da će biti ukinuto 1.900 radnih mjesta.

Irski premijer Brian Cowen izjavio je prošlog mjeseca da se priprema organizirati ponovno izjašnjavanje irskih građana o Lisabonskom ugovoru u skladu s ustupcima koji su dati Dublinu.

Irski ministar vanjskih poslova Michael Martin izjavio je prošlog mjeseca kako irska vlada očekuje da do juna dobije formalne garancije od EU-a o pitanjima koja interesiraju irske glasače.

Prema nacrtu dokumenta postignutog s EU-om, drugi referendum bi trebalo da bude održan do kraja oktobra.

Evropska unija je pristala izaći u susret irskim zahtjevima da zadrži stalnog povjerenika u EU-u, održi svoju vojnu neutralnost, ima fiskalnu autonomiju, specifična prava radnika i ne dovodi u pitanje zabranu abortusa u toj zemlji.