Svijet
0

Većina Iraca protiv Lisabonskog ugovora

FENA
Većina Iraca je protiv Lisabonskog ugovora, pokazala je u petak objavljena anketa urađena širom Irske sedmicu dana prije nego što će u toj zemlji biti održan referendum.

U anketi, u kojoj je učestvovalo 1000 ispitanika, 35 posto je protiv ugovora, 30 posto je za, dok je oko 35 posto još neodlučno, prenijele su agencije.

Irci 12. juna glasaju za to da li će Lisabonski ugovor biti prihvaćen ili ne.

Posljedice odbacivanja Lisabonskog ugovora na referendumu u Irskoj bile bi katastrofalne za Irsku i Evropsku uniju, a Bruxelles za tu situaciju nema plan B, upozorio je još polovinom aprila predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

"Mogu vam reći da ovaj put ne postoji plan B", rekao je tada Barroso u intervjuu za The Irish Times.

Barroso je održao i govor pred Nacionalnim forumom o Evropi, nezavisnim tijelom koje organizira rasprave o Lisabonskom ugovoru.

Objasnio je da Evropska unija treba novi ugovor kako bi bolje funkcionirala, kako bi građani dobili "veći uticaj na ono što Bruxelles može i ne može činiti" te kako bi Evropa dobila "snažniji glas" na međunarodnoj sceni.

Barroso je posebnu pažnju posvetio trima pitanjima koja dominiraju referendumskom kampanjom u Irskoj - poreznoj politici, irskoj neutralnosti i irskom modelu razvoja.

Evropska komisija namjerava na jesen predložiti uvođenje jedinstvene porezne osnovice za kompanije, čemu se protive neke zemlje članice poput Velike Britanije, Irske, Estonije, Litve i Slovačke koje strahuju da bi jedinstvena porezna osnovica predstavljala prvi korak u smjeru usklađivanja poreznih stopa.