Anketa
0

Većina Evropljana naklonjena Obami

FENA
Većina Evropljana, s Francuzima i Nijemcima na čelu, naklonjena je izboru demokrata Baracka Obame za predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, rezultati su anketa koje je u petak objavila televizija France 24 i dnevni list na engleskom jeziku International Herald Tribune.

Prema istraživanju koje je na uzorku od 6.000 osoba od početka oktobra radio institut Harris Interactive u pet evropskih zemalja, 78 posto ispitanih Francuza, 72 posto Nijemaca, 68 posto Španaca, 66 posto Italijana i 48 posto Britanaca "željelo bi da bude izabran" demokratski kandidat za američkog predsjednika.

Republikanac John McCain bi od ispitanih Francuza dobio samo jedan posto glasova, od Nijemaca pet posto i od Španaca osam posto.

"Ova prednost je odraz ličnosti demokratskog kandidata, vrijednosti koje utjelovljuje i njegove sposobnosti da prekine sa sadšnjom američkom politikom", primjećuje France 24, prenosi AFP.

Za Evropljane "prioritetno pitanje je doći do pozitivnog ishoda u Afganistanu i u Iraku", ističe ova televizija.

Iako je Barack Obama u očima Evropljana najprikladniji da se bavi ovim pitanjima, kao i pitanjima ekonomske krize i klimatskog zagrijavanja, "John Mc Cain, uprkos svemu, uživa veliko povjerenje kad se radi o sigurnosnim pitanjima i borbi protiv terorizma", zaključuje France 24.