Svijet
0

Većina Amerikanaca vjeruje da su izraelske akcije u Libanu opravdane

FENA
Većina Amerikanaca vjeruje kako je izraelska kampanja u Libanu opravdana, ali su podijeljeni oko uloge koju bi Sjedinjene Države trebale igrati u krizi i koliko bi se Washington trebao svrstati na stranu jevrejske države, pokazali su rezultati ankete Los Angles Timesa među Amerikancima o najnovijem sukobu na Bliskom istoku.

Anketa pokazuje da se raspoloženje Amerikanaca ubrzano mijenja, odnosno da više građana podržava aktivniju američku ulogu kako se povećava broj poginulih civila. Svega 13 posto Amerikanaca podržava trenutno primirje, a 45 posto ih želi da Sjedinjene Države surađuju s obje strane kako bi se postigao međunarodni sporazum.

Od drugih rezultata ankete, 43 posto sudionika vjeruje kako izraelska kampanja nije pretjerana, a 16 posto smatra da je izraelski odgovor opravdan, ali uz pretjerano korištenje sile. Dvadeset osam posto, pak, smatra da izraelska akcija protiv Hezbollaha nije opravdana, stoji u Los Angeles Timesu.

Times, ali onaj njujorški, piše da su četvorica američkih vojnika iz jedinice koja je tokom akcije u maju ubila trojicu Iračana, izjavili kako su od svojih nadležnih dobili naređenje da ubiju sve muškarce na koje naiđu, a koji su dobi da mogu sudjelovati u borbama.

Vojnici su dali takve izjave tokom vojnog saslušanja kojim se želi utvrditi trebaju li njihova četvorica kolega odgovarati pred vojnim sudom zbog ubistva Iračana. Zapovjednik koji je – prema navodima vojnika – izdao zapovjed o ubijanju iračkih muškaraca – pukovnik Michael Steel odbio je svjedočiti, što je – kako piše New York Times – veoma neuobičajena odluka za jednog zapovjednika.