SAD
0

Većina Amerikanaca krivi Obamu za lošu ekonomiju

Sarajevo-x.com
Barack Obama (Foto: AP)
Barack Obama (Foto: AP)
Prvi put više od 50 posto Amerikanaca krivi predsjednika Baracka Obamu za lošu ekonomsku situaciju u zemlji, objavio je Gallup. Nezaposlenost, pad vrijednosti nekretnina, smanjenje plata, dugovi, kao i sve češće debate o siromaštvu su razlozi zašto Amerikanci više nisu sigurni da je predsjednik sposoban održati ekonomiju na zdravim temeljima.

U nastojanju da poboljša ekonomiju, Obama je predložio plan poznat kao "American Jobs Act" koji predstavlja kombinaciju potrošnje i smanjenja poreza.

Centar za američki progres objavio je da, iako Amerikanci krive predsjednika za lošu ekonomiju, ipak ga podržavaju u naporima da je popravi. Međutim, ne vjeruju da bi ovaj plan smanjio sve veću nezaposlenost.

Nijedan predsjednik nakon Drugog svjetskog rata nije osvojio drugi mandat ukoliko je nezaposlenost bila iznad šest posto, osim Ronalda Reagana 1984. Obama je od svog prethodnika Busha mlađeg već naslijedio nezaposlenost od 7,6 posto kada je došao u Bijelu kuću u januaru 2009. Iz tog razloga mnogi Amerikanci krive Georgea W. Busha za sadašnje stanje. Čak 75 posto Amerikanaca je 2008. okrivilo Busha za loše stanje u zemlji.