Ankete
0

Veći broj građana za izlazak iz EU

SRNA
Anekete javnog mnjenja u članicama EU pokazuju da će veći broj građana nego ranije glasati za stranke koje zagovaraju izlazak iz EU, mnogo slabije povezivanje među članicama, ili su protiv potvrde lisabonskog sporazuma kao nove legalne baze na osnovu koje bi se reformisala struktura EU.

Evroskeptične stranke koje će ući u Evropski parlament nakon izbora, koji počinju sutra a završvaju se 7. juna, vjerovatno će nastupati zajednički u donošenju odluka.

U toj grupi će biti britanski Konzervativci Dejvida Kamerona, zatim Češka građanska demokratska partija (ODS) Mireka Topolaneka, kao i poljska stranka Zakon i red (PiS) Jaroslava Kačinskog koje su do sada bile učlanjenje u Evropsku narodnjačku stranku (EPP). 

Narodnjaci će, po svemu sudeći, nakon izlaska oko 60 evropskih parlamentaraca iz ovih stranaka biti znatno oslabljena, ali će i dalje ostati najjača frakcija unutar budućeg Evropskog parlamenta.

Posljedica istupanja ovih stranaka će biti da će frakcija lijevog centra - Socijalisti, biti tek nešto slabiji od EPP-a, odnosno da će njihov utjecaj biti ujednačeniji u narednom mandatu Evropskog parlamenta.