SAD
0

VIDEO / Večeras sahrana Edwarda Kennedyja

SRNA
Američki senator Edward Kennedy biće sahranjen večeras na Arlitonskom groblju kod Washingtona, pored svoje braće Johna i Roberta Kennedyja, koji su ubijeni u atentatima 1963. i 1968. godine.

Na sahrani će govoriti američki predsjednik Barack Obama, koji će zbog toga prekinuti godišnji odmor.

U Bijeloj kući kažu da će to biti "poseban oproštaj", sadašnjeg predsjednika SAD koga je senator Edward Kennedy snažno podržao u predizbornoj kampanji.

Sahrani posljednjeg od trojice braće dinastije Kenedi prisutvovaće četvorica bivših predsjednika Amerike Jimmy Carter, George Bush senior i Bush junior i Bill Clinton.

Edward Kennedy je preminuo u utorak u 77. godini od malignog tumora na mozgu. Bio je senator gotovo 50 godina i do samog kraja, uprkos teškoj bolesti, ostao aktivan u politici.

U američkoj javnosti ostao je upamćen kao veliki borac za zaštitu građanskih i radničkih prava, poboljšanje zdravstva i školstva i sprečavanje širenja nuklearnog oružja.

Mediji ocjenjuju da će odlazak "demokratskog lava" označiti kraj jedne epohe u istoriji američkog kongresa. Njegovom nasljedniku na mjestu senatora iz Masačusetsa neće biti lako da ga zamijeni.
Kao mogući nasljednik sada se pominje sin pokojnog Roberta Kennedyja, Joseph, koji je već bio kongresmen od 1987. do 1999. godine. 

Prema zakonu savezne države Masačusets, Kennedyjevo mjesto u Senatu ostaće upražnjeno najmanje do polovine januara.