Svijet
0

Večeras prvi veliki vanjskopolitički govor Gordona Browna

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Gordon Brown će večeras održati prvi veliki vanjskopolitički govor otkad je ljetos postao britanski premijer.

Tim povodom Guardian, kao i ostali listovi, izvještava da će Brown iskoristiti večerašnji govor da uvjeri Washington da su odnosi s Amerikom i dalje najvažniji element britanske vanjske politike usprkos zabrinutosti da su te transatlantske veze bitno slabije otkada je Tony Blair otišao iz Downing Streeta.

Brown, nastavlja list, smatra da se Njemačka, Francuska i Evropska unija sve više približavaju Washingtonu, te da je to "velika prilika" da se međunarodne institucije poput Ujedinjenih nacija konačno reformiraju i adaptiraju za potrebe 21. stoljeća.

Konzervativni Times počinje opaskom da je "tragično ali istinito da je - iako je mir konačni cilj - rat sastavni dio vanjske politike".

U tom kontekstu, Brown večeras mora "otvoreno i iskreno" kazati da će Britanija još puno godina ratovati protiv Al-Qaide i posebno protiv talibana u Afganistanu.

Financial Times, pak, vjeruje da bi Brown naglasak trebalo da stavi na, kako piše, "izgradnju saveza unutar Evropske unije, s Nicolasom Sarkozyjem i Angelom Merkel" i da umjesto s dosadašnjom skepsom počne da gleda na Uniju kao multilateralni forum za pitanja kao što su borba protiv terorizma i klimatskih promjena.