Svijet
0

Večeras odlučujući duel Sarkozi-Roajal

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Francuski predsjednički kandidati, Nikola Sarkozi sa desnice i Segolen Roajal sa ljevice, suočit će se večeras u odlučujućem televizijskom duelu pred drugi krug predsjedničkih izbora 6. maja.

Ovaj duel simbolizira oštru polarizaciju na francuskoj političkoj sceni između ljevice i desnice što atmosferu pred izbore čini izuzetno napetom. Poslije burne kampanje u kojoj se na scenu vratila strast političkih skupova i rekordne izlaznosti u prvom krugu koja govori o izuzetnom značaju koji Francuzi pripisuju izboru novog predsjednika, očekuje se da će gledanost večerašnjeg duela prevazići ranije rekorde.

Duel Širak-Miteran 1988. pratilo je 25 miliona Francuza, a Širak -Lionel Žospen 1995. godine 17 miliiona.

Francuzi sa zebnjom očekuju nastup svojih kandidata, kao poslednji ispit pred izlazak na glasačka mjesta. Iako je prednost na strani desničarskog kandidata, sa novim anketama koje predviđaju njegovu pobjedu u drugom krugu sa 52 odsto glasova, Roajalova je u posljednjim nastupima pokazala izuzetnu energičnost i borbenost, Roajalova ne samo da se pojavljuje u ulozi izazivača, već je ovo prvi put da u ovakvom suočavanju učestvuje žena.

«Velika novina se odnosi na prisustvo jedne žene. (Sarkozi) je, bez sumnje, veštiji orator, ali neće moći da joj se obraća na način na koji se Miteran obraćao Širaku. Morat će da izbjegne da izgleda kao onaj koji dominira, što nije udobna pozicija», komentira «Mond» u današnjem izdanju.

Roajalova ima mnogo manje iskustva u sličnim duelima, ali bi mogla da preuzme veći rizik i pokuša da «izvede iz takta» Sarkozija, koji je poznat po nervoznom temperamentu.

Kandidatkinja Socijalističke partije će insistirati na brutalnosti Sarkozijevog načina vođenja politike, na akumuliranju moći i na «metodama iz prošlosti» političara koji je već dugo u vrhu vlasti, dok će konzervativni kandidat napadati program PS sa stanovišta nedovoljne koherentnosti i finansijske neodrživosti.

Dva kandidata su svjesna značaja večerašnjeg duela, o čemu govore i pripreme koje traju od 22. aprila, kada je okončan prvi krug izbora. Francuzi će ocjenjivati ličnosti kandidata, njihove programe i sposobnost da izdrže pritisak i odgovore na napade protivnika.

Sarkozi se brižljivo pripremao oslanjajući se na savjete bivšeg socijaliste, Erika Besona, koga je nekadašnji politički tabor proglasio «izdajicom» od kada je svoju podršku dao kandidatu desnice.

Rivali će pokušati da se izbore za glasove onih koji su ostali neodlučni pošto su njihovi kandidati u prvom krugu doživjeli poraz. To se prije svega odnosi na oko 6,8 miliona glasača centriste Fransoa Bajrua, koji bi mogli biti odlučujući. Iako je odbio da se veže za jednog od dva predsjednička rivala Bajru je izrazio otvorenu antipatiju prema kandidatu desnice i odazvao se na poziv Roajalove da učestvuje u televizijskoj debati. Dobije li bar polovinu glasova koje je u prvom krugu osvojio Bajru i sve glasove ekstremne ljevice, Roajalova će moći da računa na oko 45,7 odsto glasova. Ukoliko Sarkozi dobije drugu polovinu glasova sa centra i oko 80 odsto glasova ektremne desnice, njegova pobeda je osigurana.

Najsvežije ankete pokazuju da će oko 41 odsto Bajruovih pristalica glasati za kandidata ljevice, 32 odsto za Sarkozija, dok 27 odsto ostaje neopredeljeno.

Sarkozi, dakle, ulazi u drugi izborni krug sa više samopouzdanja. Kandidat ljevice zato večeras ima mnogo više šanse da dobije, ali i da izgubi. Ulog je veliki - izbor između dva različita društvena modela koji će Francusku odvesti ka liberalnoj ekonomiji ili socijal-demokratstom društvu.

Televizijska debata predsjedničkih kandidata u Francuskoj između dva kruga se organizuje od 1974. Izuzetak je bila 2002., kada je Žak Širak odbio da razgovara sa liderom ekstremne desnice, Žan Mari Le Penom, koji se nenadano našao u drugom krugu.