Bruxelles
0

Veće mjere sigurnosti za vrijeme samita

FENA
Sigurnosne mjere za vrijeme održavanja evropskih samita u Bruxellesu će biti pojačane, saopćila je u srijedu belgijska vlada, nakon što su prošlog mjeseca aktivisti Greenpeacea upali u zgradu u kojoj su se okupili lideri iz zemalja Evropske unije.

"Od sada će biti dva ulaza. Jedan za šefove vlada, a drugi za članove delegacija", objasnila je glasnogovornica belgijskog ministarstva unutarnjih poslova Margaux Donckier (Margo Donkije).

Osim toga, sigurnosni sistem će biti "integriran" u "globalni akcioni plan prije svakog samita", kazala je ona.

Jedan od propusta na koje se upiralo prstom poslije decembarske epizode je slaba saradnja između briselske policije, sigurnosnih službi za osiguravanje delgacija iz raznih zemalja i sigurnosnih službi u zgradi Justus Lipsius, u kojoj se održavaju skupovi i samiti.

"Saradnja će biti intenzivirana i znat će se šta ko radi u svakom trenutku", saopćilo je belgijsko ministarstvo unutarnjih poslova.

Svaka delegacija će odrediti "stewarda" koji će "morati da zna ko čini dio njegovog konvoja i gdje se nalazi u svakom trenutku".

Militanti Greepeacea su uspjeli da uđu u unutrašnjost zgrade sve do samog ulaza za šefove država i vlada Evropske unije, u trenutku kada su ovi stizali praćeni novinarima.

Ovaj događaj je otkrio "sistem koji se nije mijenjao istim ritmom kao Evropska unija i u kojem se daje prednost protokolu na štetu sigurnosti", kazala je Donckier.