Svijet
0

Veća prijetnja Americi: Sovjetski Savez nekada ili Al-Qaida sada?

FENA
Analitičari upozoravaju da Sjedinjene Države opasnost od terorizma ne treba da potcijene, ali ni da precijene, izvještava VoA u ponedjeljak.

Samo prije desetak godina za sigurnost industrijskih komercijalnih i vladinih objekata bilo je odgovorno tek nekoliko privatnih zaštitarskih tvrtki. Danas je tvrtki ove vrsti u Americi - 67 hiljada. Od savezne vlade i lokalnih vlasti u posljednje četiri godine ove kompanije su dobile poslova u vrijednosti 130 milijardi dolara.

Ministarstvo domovinske sigurnosti, koje je odgovorno za unutrašnju sigurnost, ima proračun od oko 43 milijarde dolara. Ova vladina agencija je 2003. odredila ukupno 160 lokacija kao sigurnosno osjetljive kada je u pitanju mogućnost terorističkog napada. Danas se "sigurnosno osjetljivim" smatra u SAD-u 300 hiljada lokacija – od trgovinskih centara i zabavnih parkova pa do nuklearnih centrala.

Ian Lustick sa Sveučilišta Pennsylvanija smatra da je Amerika na terorističke napade od 11. septembra reagirala brzopleto – s mnogo panike i bespotrebnim trošenjem ogromnog novca: "Al-Qaidi je pošlo za rukom srušiti nekoliko zgrada i nanijeti težak udarac Pentagonu. No, to nije i najveća šteta koju je Al-Qaida 11. septembra nanijela Americi. Mnogo je veća šteta što su teroristi na neki način oteli naš politički sistem – i sada ga cijede do krvi. Stvara se biznis za korporacije koje se bave javnom sigurnošću, ali američka ekonomija gubi milijarde dolara..."

John Mueller, profesor politologije na Sveučilištu Ohio State, smatra kako nema dokaza da u Americi postoje aktivne ćelije Al-Qaide. Osim toga, javnost Al-Qaidu vidi mnogo snažnijom nego što ona u stvari to jest', kaže Mueller, te dodaje: "Sovjetski savez je za Ameriku bio neusporedivo veća prijetnja no što su danas islamistički radikali."

"Sovjetski savez i međunarodni komunizam mogli su nuklearnim oružjem izbrisati čitave gradove, poubijati desetke miliona ljudi. To teroristi danas ne mogu učiniti. Ali, čak je i prijetnja od Sovjetskog saveza u Americi bila preuveličana. Sovjeti su imali atomsko naoružanja, no vjerojatnost upotrebe tog oružja bila je zapravo vrlo niska", kazao je John Mueller.

Stephen Van Evera sa sveučilišta Massachusetts Institute o Technology podsjeća, međutim, da je Sovjetski savez bilo razmjerno lako odvratiti od napada, odnosno moglo ga se zastrašiti vjerojatnošću da će američka reakcija na nuklearni napad biti još jača.

Osama bin Laden, čelnik Al-Qaide, ne funkcionira po načelima sovjetskog politbiroa, smatra ovaj američki stručnjak: "Prvi put u povijesti Amerika se sučila s protivnikom koji može nabaviti oružje za masovno uništavanje a nije ga moguće odvratiti od napada klasičnim metodima. Sovjetski savez je imao ogroman nuklearni arsenal, ali moglo ga se odvratiti od njegove upotrebe. Što se tiče Al-Qaide, postoji konsenzus da će ona to oružje iskoristiti ako ga se dokopa. Al-Qaidu je nemoguće odvratiti od napada."

Stephen Van Evera dodaje da je vrlo opasno potcijeniti prijetnju terorizma, te podsjeća da je u hladnom ratu Amerika odnijela pobjedu nad komunizmom zbog toga što je bila spremna na izravan sukob s njim te zbog toga što je u to utrošila veliki novac.