SAD
0

Već je glasalo više od 20 miliona Amerikanaca

FENA
Više od 20 miliona Amerikanaca, većinom demokrata, već je glasalo za predsjednika na prijevremeni način, prema podacima koje je u petak objavio univerzitet George Mason u Fairfaxu, u Virdžiniji.

Ukupno 130 miliona birača trebalo bi da glasa 4. novembra, kada se očekuje rekordno učešće.

Prema nepotpunim podacima koje je prikupio profesor političkih nauka Michael McDonald, u petak ujutro je glasalo 20.267.110 američkih birača. Na Floridi je glasalo 3,3 miliona, a u Kaliforniji 2,9 miliona birača.

U državama u kojim su podaci bili dostupni, Michael McDonald je uzeo u obzir politička opredjeljenja birača.

Birači u više država imaju mogućnost da se registriraju kao demokrate, republikanci i nezavisni. Prema podacima, izgleda da su birači registrirani kao demokrate bili najbrojniji i da su izašli na birališta u više neodlučnih država, kao što su Iowa, Sjeverna Karolina, Florida, Kolorado, Novi Meksiko i Nevada. U ovih šest država pobijedio je Bush 2004. godine.

Na Floridi ima 45,6 posto demokrata koji će glasati, a 38,2 posto republikanaca.

David Plouffe, direktor kampanje Baracka Obame, potvrdio je u petak da demokrati imaju prednost od 200.000 birača u ovoj državi na jugoistoku SAD-a, koja je bila najbitnija za izbor Georgea W. Busha 2000. i 2004. godine. javio je AFP. Ali, republikanci osporavaju ovu prednost uz objašnjenje da neće sve demokrate na Floridi glasati za Obamu.

Prijevremno glasanje je dozvoljeno u nekoliko desetina država i održava se dvije sedmice prije 4. novembra. Organizira se kako bi se izbjegla velika gužva na dan izbora.