{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VE obilježilo Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije

F
21.3.2007. u 14:06
0
0
VE obilježilo Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije
0
VE obilježilo Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije
Širom Evrope, rasistički incidenti među mladim ljudima su u porastu. Škola je mjesto da pokrenemo ili prelomimo naše napore na zaustavljanju tog trenda, navodi se u saopćenju iz Vijeća Evrope.
"Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI) Vijeća Evrope u srijedu je objavila preporuku koju čini lista mjera koje su konkretne i jednostavne za provođenje, i ohrabruju vlade da poduzmu trenutnu akciju", izjavio je Terry Davis, generalni sekretar Vijeća Evrope.

Preporuka o borbi protiv rasizma i rasne diskriminacije u školama traži od vlada da razmotre situaciju s djecom iz manjinskih grupa u školskom sistemu, te da uvedu politiku koja bi se bavila problemima s kojim se ta djeca suočavaju.

Preporuka također predlaže uspostavu sistema nadzora i sankcioniranja rasističkih incidenata i podizanja svijesti o tom problemu.

Nastavno osoblje trebalo bi obučiti da radi u multikulturnom okruženju i reagira adekvatno na potrebe učenika iz raznih sredina, navodi se u saopćenju.

"Kvalitetno obrazovanje, koje je obavezno i daje ravnopravan pristup svima, ključ je borbe protiv rasizma i rasne diskriminacije u našim društvima", izjavila je predsjedavajuća ECRI-ja Eva Smith Amussen.

Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije svake godine se obilježava 21. marta kako bi se obilježio dan kada je 1960. policija otvorila vatru i ubila 69 miroljubivih demonstranata u Sharpevilleu u Južnoj Africi koji su protestirali protiv "zakona dozvola" iz vremena apartheida.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: