{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VE obilježilo Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije

F
21.3.2007. u 14:06
0
0
VE obilježilo Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije
0
VE obilježilo Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije
Širom Evrope, rasistički incidenti među mladim ljudima su u porastu. Škola je mjesto da pokrenemo ili prelomimo naše napore na zaustavljanju tog trenda, navodi se u saopćenju iz Vijeća Evrope.
"Evropska komisija protiv rasizma i netolerancije (ECRI) Vijeća Evrope u srijedu je objavila preporuku koju čini lista mjera koje su konkretne i jednostavne za provođenje, i ohrabruju vlade da poduzmu trenutnu akciju", izjavio je Terry Davis, generalni sekretar Vijeća Evrope.

Preporuka o borbi protiv rasizma i rasne diskriminacije u školama traži od vlada da razmotre situaciju s djecom iz manjinskih grupa u školskom sistemu, te da uvedu politiku koja bi se bavila problemima s kojim se ta djeca suočavaju.

Preporuka također predlaže uspostavu sistema nadzora i sankcioniranja rasističkih incidenata i podizanja svijesti o tom problemu.

Nastavno osoblje trebalo bi obučiti da radi u multikulturnom okruženju i reagira adekvatno na potrebe učenika iz raznih sredina, navodi se u saopćenju.

"Kvalitetno obrazovanje, koje je obavezno i daje ravnopravan pristup svima, ključ je borbe protiv rasizma i rasne diskriminacije u našim društvima", izjavila je predsjedavajuća ECRI-ja Eva Smith Amussen.

Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije svake godine se obilježava 21. marta kako bi se obilježio dan kada je 1960. policija otvorila vatru i ubila 69 miroljubivih demonstranata u Sharpevilleu u Južnoj Africi koji su protestirali protiv "zakona dozvola" iz vremena apartheida.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: