Svijet
0

VE: Nastaviti borbu protiv nasilja nad ženama

FENA
Čelnici Vijeća Evrope pozvali su u petak, u povodu 8. marta, Međunarodnog dana žena, evropske države i građane da nastave borbu protiv nasilja nad ženama, što je jedno od najčešćih kršenja ljudskih prava.

"Odlučili smo staviti tačku na šutanju i nezainteresiranost, koje drže toliko mnogo žena širom Evrope zatočenima u strahotama svakodnevnog nasilja, izolacije i očajanja", stoji u zajedničkom saopćenju čelnika VE.

U saopćenju se navodi da je dvogodišnja kampanja Vijeća Evrope dovela do izmjene nekih zakona, ali da to nije dovoljno i da je neophodno osigurati "praktičnu, efikasnu, trenutnu i sveobuhvatnu pomoć žrtvama nasilja gdje god da se nalaze i kada god im je potrebna".

"Zato pozivamo sve države članice Vijeća Evrope i njihove lokalne i regionalne vlasti da pojačaju provođenje standarda u borbi protiv nasilja nad ženama dogovorenih na sastanku Komiteta ministara u novembru 2007. i mjera za koje se založila Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) u rezolucijama iz 2004. i 2007.", navodi se u saopćenju.

Lideri Vijeća Evrope ocjenjuju da "ovi koraci mogu dovesti do stvarne, pozitivne i trenutne razlike u životima žrtava", što je također cilj kampanje Vijeća Evrope pod nazivom "Zaustavite nasilje nad ženama", koja će trajati do juna.

Saopćenje su potpisali ministar vanjskih poslova Slovačke i predsjedavajući Komiteta ministara Vijeća Evrope Jan Kubis, predsjednik PSVE Luis Maria de Puiga, generalni sekretar Vijeća sigurnosti Terry Davis i predsjednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope Halvdan Skard.