{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


VE: "Crne liste terorista izravno krše ljudska prava"

F
23.1.2008. u 19:32
0
0
VE: "Crne liste terorista izravno krše ljudska prava"
0
VE: "Crne liste terorista izravno krše ljudska prava"
Bivši izvjestitelj o ilegalnim aktivnostima CIA-e Švicarac Dick Marty dobio je podršku parlamentaraca Vijeća Evrope za izvještaj o crnim listama s imenima navodnih terorista i nazivima terorističkih organizacija, ocijenivši da "takvi popisi predstavljaju izravno kršenje ljudskih prava".
Gotovo jednoglasno Parlamentarna skupština je odobrila vrlo kritičan dokument o dramatičnim posljedicama postojanja i oslanjanja svjetskih organizacija na crne liste što ih su ih utemeljili Ujedinjeni narodi i Evropska unija.

U rezoluciji Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope konstatira se da procedure što ih primjenjuju Vijeće sigurnosti i Vijeće EU-a "ne ispunjavaju ni minimalne kriterije koji bi trebali imati prvenstvo kad je riječ o ljudskim pravima".

Objašnjavajući kako osobe čija se imena nalaze na "crnim listama", zbog čega ne mogu slobodno putovati, ne mogu doći do vlastitog novca s bankovnih računa te često moraju prekinuti dotadašnje aktivnosti, zapravo gube sva svoja građanska prava.

"Kriteriji koji opravdavaju pribjegavanje spomenutim sankcijama vrlo su široki i neprecizni, a sankcije se mogu primijeniti i na temelju običnih sumnji", stoji u Martyjevu dokumentu objavljenom još u novembru u Parizu.

Marty je objasnio kako je tada napravljeno samo nekoliko "kozmetičkih" izmjena te je osudio nepostojanje prava na odbranu, "što je protivno međunarodnim i evropskim konvencijama".

Zatražio je da oni čija se imena nađu na spomenutim popisima dobiju mogućnost da se brane uz pomoć neovisne instance te da na kraju, u slučaju da im se dokaže da nisu prekršili ljudska prava, budu obeštećeni.

Također predlaže proceduru "uklanjanja imena s crnog popisa", što bi bilo omogućeno u slučaju da se dokaže kako je osoba ili organizacija nedužna. Za sada je, smatra Marty, takav pokušaj gotovo potpuno nemoguć budući se smatra ilegalnim i neprihvatljivim.

Na crnoj listi UN-a, prenosi Hina, nalaze se imena 370 soba i više od stotinu tvrtki ili organizacija, a na popisu Vijeća EU-a 60 je imena osoba, tvrtki ili organizacija, među kojima su Hamas i ETA.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: