Ban Ki-moon
0

Važna uloga EU u postizanju novog sporazuma o klimi

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon kazao je u četvrtak da je uloga Evropske unije u postizanju novog sporazuma o klimatskim promjenama izuzetno važna.

Ban je naglasio da Unija u ostvarivanju tog zadatka treba preuzeti vodeću ulogu i osigurati finansijska sredstva i tehnologiju.

"Evropska unija može igrati ulogu pokretača", rekao je Ban Ki-moon nakon sastanka sa švedskim premijerom Fredrikom Reinfeldtom, čija je zemlja u julu preuzela predsjedavanje EU-om.

"Nadam se da će EU, pod vodstvom premijera Reinfeldta, dati značajan poticaj da podignemo glavu i nastavimo dalje. Još uvijek postoje neke zemlje koje su bezvoljne", kazao je Ki-moon, a prenio Reuters.

Pregovarači UN-a zaduženi za rješavanje problema s klimatskim promjenama pokušat će da u kratkom roku osiguraju finansijska sredstva, nakon što izvještaji ukazuju na sve štetnije posljedice globalnog zagrijavanja planete.

Predstojeći sastanak u Bangkoku bit će posljednja prilika za pregovore uoči decembarskog okupljanja u Kopenhagenu, koje je EU označila presudnim za postizanje šireg sporazuma zemalja članica UN-a, koji bi trebalo da zamijeni postojeći Protokol iz Kyota.