ICTY
0

Važan zaštićeni svjedok na suđenju hrvatskim generalima

FENA
Današnje ročište na haškom suđenju u predmetu "Gotovina, Čermak, Markač" gotovo je u cijelosti održano iza zatvorenih vrata zbog svjedočenja zaštićenog svjedoka broj 86, koji je svoj iskaz davao pod punim mjerama zaštite.

Koliko se moglo čuti na kratkom otvorenom dijelu sjednice na samom kraju današnjeg radnog vremena sudskog vijeća, tužiteljstvo je za ispitivanje svjedoka 86 potrošilo šest sati, a obrana je pod obrazloženjem da se radi o iznimnom važnom svjedoku zatražila i više od toga za njegovo protuispitivanje.

Na samom početku današnje rasprave američki odvjetnik Gregory Kehoe, branitelj umirovljenog hrvatskog generala Ante Gotovine, s nekoliko je pitanja završio protuispitivanje svjedoka optužbe, nizozemskog časnika Hermana Steenbergena, koji je 1995. godine bio vojni promatrač UN-a u Gračacu.

On je jučer svjedočio kako su na početku Oluje hrvatske snage granatirale Gračac te kako je kasnije primijetio organiziranu pljačku srpskih kuća u tom gradu. Odvjetnik Goran Mikuličić u protuispitivanju je doveo u pitanje vjerodostojnost svjedoka i njegovih izvješća budući da je najveći dio prvog dana Oluje proveo u skloništu. Također je u sudski registar uveo dokumente o postojanju vojnih jedinica i objekata tzv. vojske RSK u samom Gračacu.

Mikuličić je svjedoku pokazao službeni pravilnik i dokumente kojima je ustvrdio da je navedena "organizirana pljačka" u Gračacu u stvari bilo izvršavanje zadaća hrvatske civilne zaštite na dezinfekciji napuštenih srpskih kuća, u što je bilo uključeno odvoženje i čišćenje bijele tehnike i bacanje pokvarenih namirnica.