|

Vatrogasci u Chicagu u borbi s vatrenom stihijom na -38 stepeni

Vatrogasci u Chicagu u borbi s vatrenom stihijom na -38 stepeni
0
Klix.ba
24.1.2013. u 11:04
36
komentara
0

dijeljenja
1/7 Foto: AFP
2/7 Foto: AFP
3/7 Foto: AFP
4/7 Foto: AFP
5/7
6/7 Foto: AFP
7/7 Foto: AFP
Polarne temperature, koje su padale i do minus 38 stepeni celzija, paralizirale su centralne i istočne dijelove SAD-a. Zapanjujući prizori dolaze iz Chicaga, gdje su usljed arktičkih hladnoća čitave zgrade pretvorene u sante leda.
U takvim uvjetima vatrogasci su su sinoć borili da obuzdaju požar koji je izbio u jednom napuštenom skladištu. Ekstremno niske temperature otežavale su njihov posao ledeći sve što je došlo u dodir s vodom iz njihovih šmrkova, rukavice, kacige, opremu vatrogasaca pa i samo skladište.

Više do 200 vatrogasaca učestvovalo je u gašenju najvećeg požara u posljednjih sedam godina. Vatra u napuštenom skladištu jutros je još uvijek tinjala pa su vatrogasci morali nastaviti gašenje, što je po ovakvim vremenskim uvjetima bilo izuzetno opasno.

Val arktičke hladnoće, koji je ovih dana zahvatio istočne dijelove SAD-a, praćen je snažnim vjetrom, obilnim snijegom i snježnim nanosima na cestama.

"Niske temperature došle su pravo s Arktika", kazao je Tom Kines, meteorolog stranice AccuWeather. On je dodao da su SAD zahvatile najniže temperature u posljednje četiri godine, a zabilježeno je i nekoliko smrtnih slučajeva usljed smrzavanja, piše Daily Mail.
Prijavi grešku


Komentari (36)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...