Svijet
0

Vatrogasci se još bore protiv požara na Kanarskim ostrvima

FENA
Vatrogasci na španskim Kanarskim ostrvima u utorak se još bore da lokalizuju požar na otoku La Gomera koji je jedan zvaničnik opisao kao "ekološku katastrofu".

Pet aviona i sedam helikoptera pomagalo je vatrogascima na terenu u borbi protiv vatrene stihije.

Promjena pravca vjetra znači, međutim, da se vatra neće tako brzo širiti kao ranijih dana, javili su španski mediji.

Oko 5.000 stanovnika evkuirano je iz svojih domova, i većina ih se sada može vratiti kućama, saopćili su zvaničnici. Do sada je uništeno 39 kuća, prenosi BBC.

Maroko je poslao kanader kako bi pomogao Španiji u borbi protiv požara.

Oko 26 posto prirodnog rezervata Garajonay, koji se nalazi na UNESCO-voj listi svjetskog prirodnog naslijeđa, uništeno je u požaru. Rezervat ima površinu od oko 750 hektara.

Taj rezervat predstavlja jedinstveni ekosistem, za koji se vjeruje da je star milionima godina. Javier Gonzalez Ortiz, čelnik službe za sigurnost i vanredne situacije La Gomere, opisao je požar na rezervatu kao "ekološku katastrofu".

Više od 4.000 hektara ukupne površine otoka La Gomera - ili 11 posto površine - zahvaćeno je požarima od prošlog četvrtka.

Snažni vjetrovi i sasušena vegetacija pomogli su brzom širenju požara. Temperatura u Vallehomosu - jednom od žarišta požara - u utorak je iznosila 25 stepeni, znatno manje od nepodnošljivih vrućina proteklih dana.

Vlada Kanarskih ostrva žalila se da je kanaderima trebalo previše dugo da stignu sa španskog kopna do otoka, javila je internetska stranica španskih novina El Pais.

Ministar okoliša Miguel Arias Canete naveo je u odgovoru da se avioni za borbu protiv požara pokreću propelerima i zbog toga su znatno sporiji od ostalih aviona, kao i da ne mogu letjeti noću tako da se zahtjev za pomoć mora slati rano ujutro.

Na španskom kopnu, dvojica vatrogasaca su poginula tokom vikenda dok su pomagali u borbi protiv šumskog požara u Torremanzanasu, selu sjeverno od grada Alicante na istočnoj obali Španije.