Treći dan
0

Vatrogasci se bore s požarima u okolini Atine

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Vatrogasci su se u utorak borili sa šumskim požarom sjeveroistočno od grčke prijestonice koji bjesni već treći uzastopni dan, pokušavajući da zaustave vatrenu stihiju koja je već uništila hiljade hektara borove šume.

Požari u blizini Atine izbili su u Kalamosu, priobalnoj turističkoj destinaciji oko 45 kilometara sjeveroistoično od prijestonice, šireći se na još tri mjesta i oštetivši desetke kuća. Vanredno stanje proglašeno je u toj regiji.

"Pokušavamo da suzbijemo aktivne frontove i glavni prioritet je zaštita ljudskih života", izjavila je glasnogovornica vatrogasne brigade Stavroula Maliri na brifingu za novinare.

Tri kanadera i šest helikoptera koji izbacuju vodu djelovali su u jutarnjim satima, pomažući da se 180 vatrogasaca i stotinjak vojnika bori s vatrom na terenu u blizini mjesta Kapandriti.

Ogoljeli teren s malim naseljenim zajednicama otežao je gašenje vatre, a vjetrovi su pojačali intenzitet požara na više područja. Gusti dim koji se uzdizao u zrak otežao je gašenje požara iz zraka.

Vlasti su naredile evakuaciju ljudi iz dva ljetna kampa i kuća u regiji i manastira. Stotine stanovnika Kalamos je pobjeglo, provodeći noć na plaži.

U ponedjeljak su se vatrogasci borili s više od 90 šumskih požara širom Grčke, u pravoj epidemiji izazvanoj suhim snažnim vjetrom i visokim temeraturama u blizini Atine, na Peloponezu i na jonskim otocima Zakynthos i Kefalonia, prenosi agencija Reuters.