Turska
0

Vatrogasci peti dan gase požar u Antaliji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Turski vatrogasci bore se i danas, peti dan zaredom, da stave pod kontrolu vatrenu stihiju koja je zahvatila najpoznatiju turističku destinaciju na mediteranskoj obali, Antaliju, uništivši više hiljada hektara šume.

U ovom požaru do sada je život izgubila jedna osoba, jedna se vodi kao nestala, nastradala je stoka, uništeno je 60 kuća, jedna škola, džamija i više desetina objekata na farmama, naveo je Reuters.

Guverner Antalije Aladin Juksel je jučer saopćio da je požar stavljen pod kontrolu samo u jednom dijelu ove regije i rekao da je to najveći požar u Turskoj u posljednjih nekoliko godina.

Zvaničnici su danas saopćili da se vatrogasci bore iz zraka i sa zemlje sa požarom kod mjesta Chardak i Sagirin, javila je turska novinska agencija Anadolija.

Šest sela je evakuirano u distriktima Managvat i Serik i rečeno je da će država isplatiti kompenzacije pogođenima u požaru.

Požar se približio nizu historijskih lokacija duž mediteranske obale, među kojima je i čuveni antički grčki amfiteatar u Aspendosu.

Antalija je čuvena po ostacima grčke civilizacije, a svake godine je posjeti sedam miliona turista, po čemu je vodeća regija u Turskoj.