Pojavili se snimci
0

Vatrogasci i policajci unaprijed dogovorili sukobe na protestima u Francuskoj

A. B.
Vatrogasci i pripadnici policije sukobili su se jučer tokom protesta u Francuskoj, u kojem su vatrogasci tražili bolje uslove rada. Danas su se pojavili video snimci koji upućuju na to da je ovaj sukob bio unaprijed dogovoren.

Ove dvije suparničke ekipe sukobile su se jučer na sjeveroistoku Pariza gdje su policijske snage nosile oklope, štitnike i palice, a njihovi protivnici srebrne kacige karakteristične za vatrogasce.

Ono što je posebno čudno je način i brzina prekida sukoba, s obzirom na to da su jučer internetom kružili šokantni snimci nasilja i upotrebe sile između policije i vatrogasaca i niko ih nije mogao prekinuti.

S druge strane, na današnjem snimku je prikazano kako ove nerede prekida policija bacajući suzavac i za nekoliko sekundi svi su pobjegli.

Podsjetimo, jučer su proteste organizovali sindikati radnika vatrogasne službe širom zemlje, a na Trgu Republike vatrogasci su bacali petarde kako bi skrenuli pažnju na svoj slučaj.

Učesnici protesta žele povišicu od 19 do 25 posto za slučaj rizika, a s obzirom da otežano obavljaju posao zbog nedostatka osoblja.

Administracija francuskog predsjednika Emmanuela Macrona novim planom zagovara da se visina penzije izračunava na osnovu iznosa plaće koju je radnik imao tokom cijele karijere, a ne na osnovu plaća iz posljednjih pet godina radne karijere.

Sindikati tvrde da će to rezultirati znatno nižim penzijama za buduće penzionere.

Macronov plan predviđa i izmjene u kriteriju zahtjevnosti različitih zanimanja, a što će u konačnici oduzeti pravo prijevremenog penzionisanja za radnike iz više sektora, uključujući i javnu službu.