{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vatikansko opraštanje grijehova Karlu Marxu?

F
22.10.2009. u 16:52
0
19
Vatikansko opraštanje grijehova Karlu Marxu?
0
Vatikansko opraštanje grijehova Karlu Marxu?
Sveta Stolica je revidirala svoj stav o misliocu koji je svojevremeno religiju nazvao opijumom za mase, tvorcu naučnog komunizima Karlu Marxu, prenosi u četvrtak londonski The Times.
Time se Marx, nastavlja list, pridružio Galileju, Darwinu i Oskaru Wildeu na sve dužem spisku historijskih ličnosti za koje sada važi donedavno malo vjerovatan revidirani stav Rimokatoličke crkve.

Povod za drugačije vatikansko gledanje na pisca Kapitala dnevnik Times vidi u tekstu lista Svete Stolice L'Osservatore Romano po kojem su rane Marxove kritike kapitalizma posebno naglasile socijalno otuđenje koje osjeća veliki dio čovječanstva, što čak i danas ostaje isključen i izvan tokova donošenja ekonomskih i političkih odluka.

Iako spomenuti tekst nije lišen kritika na račun Marxa i njegovog materijalističkog viđenja historije, Times podsjeća i da je papa Benedikt poprilično zauzet revidiranjem stava Crkve prema savremenom kapitalizmu te da je, motiviran recesijom, ocijenio da je globalni kapitalizam na stranputici i da bi učenje Crkve, prema papi, usredotočnjem na pravdu za slabe i tješnjom regulacijom tržišta moglo obnoviti ekonomsko zdravlje svijeta.

Sve u svemu, zaključuje Times, sada kada je i Marx od Vatikana dobio prijelaznu ocjenu, pitanje koje slijedi glasi – ko je sljedeći?

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: