Zbog "curenja" dokumenata
0

Vatikanski sud osudio kompjuterskog eksperta

FENA
Claudio Sciarpelletii
Claudio Sciarpelletii
Vatikanski sud u subotu je proglasio Claudija Sciarpellettija, kompjuterskog eksperta, krivim za ometanje pravde u istrazi "curenja" povjerljivih papinskih dokumenata od bivšeg batlera pape Benedikta XVI.

Isti sud koji je prošlog mjeseca osudio Paola Gabrielea, bivšeg papinog batlera, izrekao je Sciarpellettiju uslovnu kaznu od dva mjeseca zatvora, prenosi Reuters.

Sciarpelletti je optužen da je pomagao Gabrieleu u dostavljanju dokumenata medijima.

Sud je, međutim, odlučio da je on kriv samo za ometanje pravde jer je mijenjao svoje verzije događaja nekoliko puta tokom istrage.

Gabriele je bio osuđen za pljačku na odvojenom suđenju prošlog mjeseca i izrečena mu je kazna od 18 mjeseci zatvora zbog krađe povjerljivih papinskih dokumenata i njihovog dostavljanja medijima. On je zadržao neke povjerljive informacije na svom kompjuteru.

Jedan od najbližih papinih pomoćnika u Vatikanu, Gabriele je priznao da je dostavio dokumente medijima u pokušaju da, kako je rekao, "pomogne u otrivanju korupcije i zla" u Vatikanu.

Sciarpelletti je proveo jednu noć u vatikanskom zatvoru 25. maja, dva dana nakon što je Gabriele bio uhapšen kada je policija pretražila njegov stan i pronašla brojne kopije papinskih dokumenata, od kojih su neki ukazivali na unutrašnje sukobe u Vatikanu i korupciju u najvišim crkvenim krugovima.

Kada je vatikanska policija pretražila Sciarpellettijev stol u Državnom sekretarijatu, ključnom mjestu vatikanske administracije, pronašla je zatvorenu kovertu adresiranu na Gabriela i na kojoj je pisalo "lično".

Ona je sadržavala dokumente povezane s poglavljem u knjizi o korupciji u Vatikanu koju je napisao italijanski novinar Gianluigi Nuzzi, kome je Gabriele dostavio povjerljive dokumente.