{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vatikan želi dijalog s Kinom

F
21.1.2007. u 15:27
0
0
Vatikan želi dijalog s Kinom
0
Vatikan želi dijalog s Kinom
Foto: AFP
Vatikan je saopćio da želi konstruktivan dijalog s kineskom vladom radi prevladavanja "nesporazuma" i uspostavljanja punih diplomatskih odnosa s Kinom.
U saopćenju objavljenom u subotu nakon vanrednoga dvodnevnog sastanka u Vatikanu o odnosima s Kinom, kojem su prisustvovali i kineski biskupi, navedeno je da će papa Benedikt XVI uputiti pismo katolicima u Kini.

Papa nije prisustvovao ovoj raspravi ali je, nakon što je upoznat s njenim saržajem, "odlučio napisati pismo katolicima u Kini", navodi se u saopćenju.

Sveta Stolica je ocijenila da je na razgovoru pokazana spremnost za uspostavljanje konstruktivnog dijaloga s kineskim vlastima kako bi se prevladali "nesporazumi iz prošlosti".

Na sastanku, kojim je predsedavao kardinal Bertone, zaključeno je i da je većina biskupa i svećenika u Kini lojalna papi, javlja BBC.

U Kini je inače sporno pitanje ko je nadležan da imenuje biskupe. Katolici u Kini, kojih ima oko 10 miliona, podijeljeni su naime na "underground" crkvu lojalnu Rimu i Kinesku patriotsku katoličku crkvu, koju priznaje i podržava kineska vlada.

Odnosi Pekinga i Vatikana prekinuti su 1951. kada su komunisti preuzeli vlast u Kini, a Vatikan je uspostavio odnose s vladom na Tajvanu, koju Kina ne priznaje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: