Irska
0

Vatikan upozorio biskupe da ne prijavljuju zlostavljanje djece

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Objavljeno je pismo iz 1997. godine u kojem Vatikan upozorava irske biskupe da ne prijavljuju slučajeve zlostavljanja djece policiji.

Pismo je objavila irska televizija RTS, a grupa žrtava zlostavljanja pismo vidi kao dokaz da je crkva namjerno poticala prikrivanje dokaza o svećenicima pedofilima. Godine 1996. krenuo je prvi val otkrivanja zlostavljanja i Vatikan je u pismu odbio inicijativu irske crkve koja je htjela pomoći policiji pri identificiranju svećenika zlostavljača.

Pismo je potpisao pokojni nadbiskup Luciano Storero, diplomat Ivana Pavla II u Irskoj. U pismu navodi kako je obaveza svećenika da prijavljuju zločine "upitno s moralne i kanonske strane". Također je naglašeno kako se o izvještajima o zlostavljanju bez pogovora mora raspravljati unutar Vatikana.

"Biskup koji bude izlazio iz okvira crkvenog zakona naći će se s krajnje neugodnim položaju gdje će njegove odluke preispitati Rim", stoji u pismu.

Katoličko vodstvo Irske nije bilo raspoloženo za komentiranje objave pisma.

"Pismo ima veliko međunarodno značenje jer dokazuje da je Vatikan sprječavao izvještaje o zlostavljanju i ako se to provodilo u Irskoj, provodilo se i svugdje drugdje", uvjeren je Colm O'Gorman iz irskog Amnesty Internationala.