|

Vatikan upozorio biskupe da ne prijavljuju zlostavljanje djece

Vatikan upozorio biskupe da ne prijavljuju zlostavljanje djece
0
F
FENA
19.1.2011. u 13:22
25
komentara
0

dijeljenja
Vatikan upozorio biskupe da ne prijavljuju zlostavljanje djece Foto: AP
Objavljeno je pismo iz 1997. godine u kojem Vatikan upozorava irske biskupe da ne prijavljuju slučajeve zlostavljanja djece policiji.
Pismo je objavila irska televizija RTS, a grupa žrtava zlostavljanja pismo vidi kao dokaz da je crkva namjerno poticala prikrivanje dokaza o svećenicima pedofilima. Godine 1996. krenuo je prvi val otkrivanja zlostavljanja i Vatikan je u pismu odbio inicijativu irske crkve koja je htjela pomoći policiji pri identificiranju svećenika zlostavljača.

Pismo je potpisao pokojni nadbiskup Luciano Storero, diplomat Ivana Pavla II u Irskoj. U pismu navodi kako je obaveza svećenika da prijavljuju zločine "upitno s moralne i kanonske strane". Također je naglašeno kako se o izvještajima o zlostavljanju bez pogovora mora raspravljati unutar Vatikana.

"Biskup koji bude izlazio iz okvira crkvenog zakona naći će se s krajnje neugodnim položaju gdje će njegove odluke preispitati Rim", stoji u pismu.

Katoličko vodstvo Irske nije bilo raspoloženo za komentiranje objave pisma.

"Pismo ima veliko međunarodno značenje jer dokazuje da je Vatikan sprječavao izvještaje o zlostavljanju i ako se to provodilo u Irskoj, provodilo se i svugdje drugdje", uvjeren je Colm O'Gorman iz irskog Amnesty Internationala.
Prijavi grešku


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...