Svijet
0

Vatikan: Tijelo Svetog Oca neće biti izloženo prije ponedjeljka

NINA
Tijelo pape Ivana Pavla II. neće biti izloženo u lijesu u bazilici Svetog Petra prije ponedjeljka, a tada će biti donesena i odluka kada će Sveti Otac biti pokopan, izjavio je Joaquin Navarro Valls noćas nakon ponoći, prenose agencije.

Danas će u Vatikanu biti održana misa za Svetog Oca, na kojoj će biti okupljeni brojni kardinali, Papini bliski saradnici, kao i vjernici iz Italije i cijeloga svijeta.

Pokop duhovnog pastira Katoličke crkve obavlja se četiri do šest dana nakon njegove smrti. Na vijest o smrti Svetog Oca svi kardinali imaju obavezu zaputiti se u Rim na pokop.

Prema vatikanskim propisima, kada umre Sveti Otac proglašava se devet dana nacionalne žalosti (novendiales), a nakon pokopa kardinalska Konklava, izborno tijelo sastavljeno od kardinala, glasuje ko će od papabila (malobrojnih kandidata) postati novi papa.

Glasuje se bez prestanka sve dok ne bude odabran novi vođa Rimokatoličke crkve, a kada bude donesena odluka, spale se glasački listići i iznad Sikstinske kapele pusti se bijeli dim.

Kardinalska konklava se sastaje najmanje 15 i najviše 20 dana nakon Papine smrti, a kardinali imaju tek sedam dana za raspravljanje o kvalifikacijama i osobnosti potrebnim za Petrova nasljednika. Rasprava se odvija neformalno i u pravilu iza zatvorenih vrata, uz punu tajnost.

Jedno od novih pravila koja je uveo upravo Ivan Pavao II. jest i precizna procedura oko izbora novoga pape. Ukoliko izbor novog lidera Crkve ne uslijedi nakon sedam dana, papa se bira natpolovičnom većinom glasova, tzv. običnom većinom. Inače, papa se između papabila bira dvotrećinskom većinom glasova kardinala te je u prošlosti izbor nerijetko znao trajati sedmicama.