{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vatikan ponovo o celibatu

F
4.12.2006. u 13:36
0
0
Vatikan ponovo o celibatu
0
Vatikan ponovo o celibatu
Brazilski kardinal Claudio Hummes (72), nadbiskup San Paola, otvorio je, u razgovoru za brazilski list Estrado do S. Paulo, novu mogućnost rasprave o celibatu, što u ponedjeljak prenose svi talijanski listovi.
Pad interesa za svečenićki poziv mogao bi navesti Vatikan na ponovnu raspravu o ukidanju celibata, što "nije dogma, već samo disciplinska mjera", rekao je kardinal Claudio Hummes, čije riječi imaju još veću težinu s obzirom na to da ga je papa Benedikt XVI imenovao za pročelnika Kongregacije za kler.

"Crkva može razmisliti o temi celibata, pošto je riječ o disciplinskoj mjeri, a ne o dogmi. Crkva nije nepokretna, a neki apostoli su bili oženjeni. Zabrana ženidbe je stigla nekoliko stoljeća poslije uspostavljanja svećenstva", rekao je Hummes dodajući da odluka o celibatu nije lagana i da treba o njoj stalno raspravljati, prenijela je Hina.

Hummes će na novu dužnost stupiti u nedjelju, a ovom je izjavom ponovno otvorio raspravu o celibatu, za koju se smatralo da je upravo zatvorena nakon što je Papa, na sastanku s predstavnicima rimske kurije, zaključio kako se svećenici ne smiju ženiti, a da se oženjeni svećenici ne mogu vratiti u službu.

Hummes je bio jedan od kandidata za Papu na prošloj konklavi, kada je izabran Ratzinger, a Benedikt XVI. pozvao ga je sada u Rim kao pročelnika kongregacije koja se brine o svećenstvu.

Glede pitanja pojave pedofilije među svećenicima, Hummes je kazao kako i samo jedan takav slučaj "izaziva tešku zabrinutost prije svega za žrtve, ali je nepravedno generalizirati skandale pedofilije pošto 99 posto svećenika nema s tim slučajevima nikakve veze".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: