{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vatikan pismo muslimanskih čelnika ocijenio ohrabrujućim

F
12.10.2007. u 18:52
0
0
Vatikan pismo muslimanskih čelnika ocijenio ohrabrujućim
0
Vatikan pismo muslimanskih čelnika ocijenio ohrabrujućim
Pismo koje je 138 muslimanskih uglednika iz cijelog svijeta uputilo čelnicima kršćanskih Crkava u svrhu "većeg razumijevanja" između dviju vjera Vatikan je u petak ocijenio "ohrabrujućim" i "vrlo zanimljivim".
Kardinal Jean-Louis Tauran, predsjednik Papinskog vijeća za međureligijski dijalog, u izjavi za Radio Vatikan je ocijenio da se radi o vrlo zanimljivom dokumentu i istaknuo činjenicu da dolazi i od sunitskih i od šijitskih muslimana. "To je nepolemičan dokument s brojnim navodima kako iz Starog tako i iz Novog zavjeta", rekao je Tauran.

Na pitanje što moraju zajedno činiti vjerski čelnici kako vjeru ne bi pratilo nasilje, kardinal je odgovorio: "Pozvati prije svega sve svoje sljedbenike na poštivanje tri uvjerenja sadržana u pismu, dakle da je Bog jedan, da nas Bog voli i da mi moramo voljeti tog Boga i da nas Bog poziva da ljubimo našeg bližnjeg".

"Rekao bih da ovo predstavlja vrlo ohrabrujući znak jer dokazuje da dobra volja i dijalog mogu pobijediti predrasude. To je duhovan pristup međureligijskom dijalogu koji bih nazvao dijalogom duhovnosti", ocijenio je Tauran, a prenijela agencija ANSA.

"Muslimani i kršćani trebaju odgovoriti na jedno jedino pitanje: je li za tebe u tvom životu Bog doista jedini", zaključio je Tauran.

Gotovo 140 muslimanskih uglednika iz cijelog svijeta u četvrtak je uputilo poziv na mir i razumijevanje između islama i kršćanstva, upozoravajući da je "možda na kocki sam opstanak svijeta".

U pismu upućenom papi Benediktu XVI i drugim kršćanskim vođama, 138 muslimanskih uglednika ustvrdilo je da pronalaženje zajedničkog jezika između najvećih vjerskih zajednica svijeta nije samo stvar uljudnog dijaloga vjerskih vođa.

"Ako među muslimanima i kršćanima nema mira, ne može ga biti ni u svijetu. činjenica da današnji svijet raspolaže strašnim oružjem i da su muslimani i kršćani međusobno isprepleteni kao nikad prije pokazuje da ni jedna strana ne može pobijediti u ratu u kojem bi sudjelovalo više od polovice čovječanstva", stoji u priopćenju.

"Na kocki je budućnost svih nas. Možda je na kocki i sam opstanak svijeta", napominje se, uz podsjećanje da je u islamu i kršćanstvu već određeno da su ljubav prema Bogu i prema drugom čovjeku dvije najvažnije zapovijedi tih vjera.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: