Svijet
0

Vatikan: Papa primio predsjednika Kosova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Papa Benedikt XVI primio je u subotu predsjednika Kosova Fatmira Sedjiua, navodi se u saopćenju u kojem se naglašava da Vatikan "pažljivo prati" razvoj situacije u srbijanskoj pokrajini.

"Prijem najvišeg predstavnika vlasti u srbijanskoj autonomnoj pokrajini kojom upravljaju Ujedinjene nacije ne znači promjenu stava Svete Stolice o konačnom pravnom statusu Kosova" nego ima za cilja da se "dobiju direktne informacije".

"Što se tiče eventualnog proglašenja nezavisnosti Kosova, Sveta Stolica će s posebnom pažnjom pratiti situaciju i voditi računa, kako bi se odredila, o orijentaciji međunarodne zajednice", navodi se u saopćenju.

Većina zemalja iz Evropske unije i Sjedinjene Američke Države su spremne da priznaju vrlo brzo nezavisnost Kosova, čak i ako se Rusija i Srbija tome protive. Vatikan insistira na neophodnosti da se "svim stanovnicima garantira sigurnost i poštivanje prava", javio je AFP.

Primivši Sedjiua, Benedikt XVI je želio da "izrazi bliskost stanovništvu Kosova gdje je kršćanstvo prisutno od prvih stoljeća naše ere", ističe Vatikan.

"Sveta Stolica ne propušta ni jednu priliku da pozove na pomirenje, pravdu i mir" u regionu, zaključuje se u saopćenju.