{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vatikan opozvao ambasadora u Irskoj

F
25.7.2011. u 14:11
0
1
Vatikan opozvao ambasadora u Irskoj
0
Vatikan opozvao ambasadora u Irskoj
Giuseppe Leanza
Vatikan je opozvao svog ambasadora u Irskoj, poslije oštrih kritika irskog parlamenta na račun uloge Crkve u prikrivanju slučajeva seksualnog zlostavljanja djece, izjavio je u ponedjeljak glasnogovornik Vatikana Ciro Benedettini.
On je rekao da je nadbiskup Giuseppe Leanza, apostolski nuncij u Irskoj, pozvan iz Dublina na konsultacije.

Ta odluka uslijedila je nakon je irski parlament prošle sedmice kritikovao Svetu stolicu u vezi s navodima da su crkvene vlasti sabotirale napore katoličkih biskupa da prijave policiji svećenike koji su seksualno zlostavljali dječake.

Ministar vanjskih poslova Irske Eamon Gilmor pozvao je Leanzu prije dvije sedmice i zahtijevao zvaničan odgovor Vatikana, koji to još nije učinio, prenijele su agencije.

Otkrivanje skandala o slučajevima zlostavljanja, od kojih se jedan od najnovijih desio 2009. godine, narušio je autoritet Katoličke crkve u Irskoj, gdje je veliki broj škola i nekoliko bolnica u vlasništvu Crkve.

U povjerljivom pismu Vatikana iz 1997. godine irskim biskupima su date instrukcije da slučajeve zlostavljanja djece rješavaju strogo u skladu s crkvenim pravom, kao i da je prijavljivanje svih sumnjivih slučajeva policiji protivno kanonu.

Irski premijer Enda Kenny obećao je da će pokrenuti donošenje novog zakona, kojim će skrivanje dokaza o zlostavljanju djece, čak i ako je u pitanju informacija dobijena tokom ispovijesti svećeniku, biti proglašeno zločinom.

On je osudio Svetu stolicu, rekavši da je "silovanje i mučenje bilo potcijenjeno ili je umanjena važnost toga kako bi se sačuvala institucija crkve, njena moć i ugled".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: