Svijet
0

Vatikan objavljuje tajne dokumente sa suđenja Templarima

Sarajevo-x.com
Odluka Vatikana da objavi dokumente sa suđenja vitezovima Templarima koje su ljubomorno čuvali u tajnosti 700 godina mogla bi sprati ljagu sa imena ovog srednjovjekovnog kršćanskog vojnog reda od optužbi za herezu i neprimjereno seksualno ponašanje.

Knjiga velikog formata, zapakovana u fini kožni kofer, sadrži i komentare naučnika, kao i reprodukcije originalnih pergamenata na latinskom te replike voštanih pečata korištenih od strane inkvizitora u 14. stoljeću. Zadovoljstvo čitanja tih drevnih dokumenata košta čak 5.900 eura, a prvi primjerak reprodukcije dobit će papa Benedikt. Ostalih 799 kopija već je namijenjeno najvećim bibilotekama diljem svijeta te cijenjenim hisoričarima.

Najzanimljiviji dokumenti najvjerovatnije su oni kojima papa Klement V priznaje da protiv Templara nije bilo dokaza te ih razrješuje optužbi za herezu, objavljeni pod nazivom "Oprostite templari".

“Objavljivanje ovih dokumenata je značajno jer je ovo prvi put da je Vatikan dozvolio da ih javnost vidi. Naučnici će konačno moći proučavati originalne dokumente sa suđenja Templarima.”, izjavila je prof. Barbara Frale.

Vitezovi Templari ili punim imenom "Red siromašnih vitezova Krista i Salomonova hrama" osnovan je 1118. nakon prvog križarskog rata s namjerom da pomognu novom Jeruzalemskom kraljevstvu da se odupre napadima muslimana iz okolice, i da pruži sigurnost velikom broju hodočasnika koji su krenuli u Jeruzalem nakon njegovog osvajanja.

Osim vojnih aktivnosti, bavili su se i bankarstvom, i to vrlo uspješno, zbog čega su postali bogati i veoma moći. Time su stekli mnogobrojne neprijatelje, a među njima i francuskog kralja Filipa IV koji je htio prigrabiti njihovo enormno bogatstvo. 13. oktobra 1307. godine naredio je da se Templari uhapse zbog optužbi za herezu. 1312. godine papa Klement V konačno je ukinuo red Vitezova Templara.