Svijet
0

Vatikan objavio pozitivan finansijski izvještaj

FENA
Vatican
Vatican
Vatikan je u petak objavio detalje svoga finansijskog izvještaja, saopćivši kako su povećani doprinosi od dijaceza i pojedinaca - prvenstveno iz Sjedinjenih Država - pomogli da zadrži stabilnost usprkos porastu troškova i padu dolara.

"Trend je pozitivan i ohrabrujući", izjavio je kardinal Sergio Sebastiani, koji predvodi vatikanski odjel za ekonomska pitanja.

Kazao je da su Sjedinjene Države i dalje čvrsto ostale najveći izvor doprinosa - čak i na vrhuncu skandala sa seksualnim zlostavljanjima što su ih počinili svećenici prije nekoliko godina. Njemačka i Italija osdmah su iza njih, javio je AP.

Vatikan je u ovoj sedmici javio o blagom budžetskom suficitu od 3,2 miliona dolara u 2006. godini, što predstavlja pad u odnosu na više od 9,5 miliona dolara suficita u najsnažnijem finansijskom nastupu u 2005. godini.

Papa Ivan Pavao II naredio je godišnje objavljivanje finansija 1981. godine u okviru svojih napora na uklanjanju glasina o bogatstvu Vatikana.

Vatikanski glasnogovornik velečasni Federico Lombardi izjavio je da je bilo nekih "velikodušnih ponuda" u 2006. godini, ali da Vatikan ne može uvijek računati na to.