{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vatikan najopasnije susjedstvo na svijetu

S
22.1.2007. u 14:08
0
0
Vatikan najopasnije susjedstvo na svijetu
0
Vatikan najopasnije susjedstvo na svijetu
Najopasnije susjedstvo na svijetu nije ni Bronx u New Yorku niti berlinski Wedding. Začuđujuće, mala država Vatikan ima najveći postotak kriminala po glavi stanovnika, više nego bilo koji drugi kraj u svijetu.
Vatikanski državni advokat Nicola Picardi objavio je zabrinjavajuću statistiku: prošle godine se u maloj državi procesuiralo 341 civilnih i 486 kriminalnih slučajeva. Sa populacijom od 492 lljudi, to znači da se po stanovniku desi 1.5 kriminalnih slučajeva, što je 20 puta veća stopa kriminala nego u Italiji.

Iako Vatikan ima malu populaciju, ove brojke ipak zabrinjavaju kada se uzme u obzir da na svaka četiri građana u Vatikanu dođe jedan policajac. Policija je izjavila da se ipak ne radi o ozbiljnijem kriminalu – većinom su to krađe torbica ili džeparenje.

Papa Beneditk, vođa vatikanske države, predložio je potpuno novu strategiju borbe protiv kriminala - molitvu. Naime, u posljednjim danima prethodnog pape Ivana Pavla II, čak 6 miliona hodočasnika došlo je u Vatikan na Trg sv. Petra, a što je bilo najneobičnije – tada nije bio prijavljen nijedan slučaj krađe.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: