Svijet
0

Vatikan na listi zemalja u kojoj se pere novac

SRNA
Vatikan
Vatikan
Vatikan se prvi put pojavio na popisu zemalja State Departmenta gdje se pere novac, ali nije stavljen u grupu u kojoj je opasnost od toga velika.

Izvještaj o međunarodnoj strategiji kontrole narkotika za 2012. obuhvata 190 država smještenih u tri kategorije - zemlje koje izazivaju veliku zabrinutost, zemlje koje izazivaju zabrinutost i zemlje pod nadzorom.

Vatikan je u drugoj kategoriji, zajedno sa još 67 država među kojima su Poljska, Egipat, Irska, Mađarska i Čile.

Susan Pitman iz State Departmenta objasnila je da kategorija u koju je Vatikan stavljen znači samo to da je finansijski sistem neke zemlje osjetljiv na mogućnost pranja novca, te da je sam Vatikan nedavno usvojio programe kojima to želi spriječiti.

Vatikan želi doći na tzv. bijelu listu  Evropske komisije na kojoj su države koje poštuju međunarodne standarde protiv poreskih prevara i pranja novca, o čemu bi se odluka mogla donijeti u augustu.

"Namjera nam je da dođemo na ‘bijelu listu’ i zadovoljni smo time što nas je State Departmenta stavio u nižu kategoriju", rekao je vatikanski zvaničnik koji nije želio biti imenovan, prenose agencije.