{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vatikan: Budisti i kršćani u službi čovječanstvu

F
5.5.2006. u 10:02
0
0
Vatikan: Budisti i kršćani u službi čovječanstvu
0
Vatikan: Budisti i kršćani u službi čovječanstvu
Budisti i kršćani u službi čovječanstvu, istaknuto je u poruci Papinskog vijeća za međureligijski dijalog upućenoj budistima u prigodi blagdana Vesakha, 14. maja, javlja KTA.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Vesakh je glavni budistički blagdan, kada se spominju tri bitna trenutka iz Buddhina života. Prema tradiciji, tijekom punoga mjeseca u svibnju, Buddha je rođen, primio je prosvjetljenje i nestao je ušavši u Nirvanu.

U poruci Papinskog vijeća je istaknuta želja da u ovome svijetu, u kojemu se toliko koristi i zlorabi riječ ljubav, budisti i kršćani otkriju njezino prvotno značenje, počevši od vlastite tradicije, te da zajedno rade na izgradnji odnosa koji se temelje na ljubavi i istini, u svrhu promicanja uzajamnoga poštovanja, nastavka dijaloga, te buduće suradnje u službi potrebitih.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Podsjetivši kako prva enciklika pape Benedikta XVI. govori o ljubavi, u poruci je istaknuto kako on govori o dvije vrste ljubavi: o erosu, ljubavi između muškarca i žene, koja traži vlastito zadovoljstvo; te o agape, o ljubavi koja traži dobro bližnjega, iako se on može i ne sviđati, ili čak biti nepoznat.

Putem dijaloga, kršćanski je svijet moga upoznati važnost koju budisti daju ljubavi prema bližnjemu, koja se izražava u pojmu metta, odnosno u ljubavi bez želje za posjedovanjem, i upravljenoj prema pomoći drugima. Ona se smatra ljubavlju koja je spremna žrtvovati vlastite interese za dobro čovječanstva, stoji između ostaloga u poruci koja završava sa željom da blagdan Vesakh bude vrijeme u kojemu se učvršćuje prijateljstvo i jača suradnja između budista i kršćana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: