{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Vatikan: Budisti i kršćani u službi čovječanstvu

F
5.5.2006. u 10:02
0
0
Vatikan: Budisti i kršćani u službi čovječanstvu
0
Vatikan: Budisti i kršćani u službi čovječanstvu
Budisti i kršćani u službi čovječanstvu, istaknuto je u poruci Papinskog vijeća za međureligijski dijalog upućenoj budistima u prigodi blagdana Vesakha, 14. maja, javlja KTA.
Vesakh je glavni budistički blagdan, kada se spominju tri bitna trenutka iz Buddhina života. Prema tradiciji, tijekom punoga mjeseca u svibnju, Buddha je rođen, primio je prosvjetljenje i nestao je ušavši u Nirvanu.

U poruci Papinskog vijeća je istaknuta želja da u ovome svijetu, u kojemu se toliko koristi i zlorabi riječ ljubav, budisti i kršćani otkriju njezino prvotno značenje, počevši od vlastite tradicije, te da zajedno rade na izgradnji odnosa koji se temelje na ljubavi i istini, u svrhu promicanja uzajamnoga poštovanja, nastavka dijaloga, te buduće suradnje u službi potrebitih.

[SLIKA]1[/SLIKA]

Podsjetivši kako prva enciklika pape Benedikta XVI. govori o ljubavi, u poruci je istaknuto kako on govori o dvije vrste ljubavi: o erosu, ljubavi između muškarca i žene, koja traži vlastito zadovoljstvo; te o agape, o ljubavi koja traži dobro bližnjega, iako se on može i ne sviđati, ili čak biti nepoznat.

Putem dijaloga, kršćanski je svijet moga upoznati važnost koju budisti daju ljubavi prema bližnjemu, koja se izražava u pojmu metta, odnosno u ljubavi bez želje za posjedovanjem, i upravljenoj prema pomoći drugima. Ona se smatra ljubavlju koja je spremna žrtvovati vlastite interese za dobro čovječanstva, stoji između ostaloga u poruci koja završava sa željom da blagdan Vesakh bude vrijeme u kojemu se učvršćuje prijateljstvo i jača suradnja između budista i kršćana.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: