Svijet
0

Varšava: Pregovori o proturaketnom štitu nisu završeni

FENA
Bogdan Klich
Bogdan Klich
Poljsko-američki pregovori o proturaketnom štitu, koji Washington želi rasporediti u istočnoj Evropi, nisu završeni, izjavio je u četvrtak poljski ministar odbrane Bogdan Klich u intervjuu za privatnu stanicu Radio Z.

Dan ranije jedan visoki dužnosnik State Departementa, naprotiv, izjavio je u Washingtonu da su SAD i Poljska postigli "načelan dogovor".

"Pregovori još nisu završeni. Završili smo jedan krug pregovora i još uvijek se nalazimo na neodređenom terenu", rekao je Klich.

Prema visokom američkom dužnosniku, koji je tražio da ostane anoniman, načelna saglasnost, koju je trebala odobriti poljska vlada, postignuta je nakon dvodnevnih pregovora u Washingtonu između eksperta State Departmenta za razoružanje Johna Rooda i dva poljska zamjenika ministara.

SAD namjerava rasporediti u centralnoj Evropi oko 2011.-2013. dva elementa proturaketnog štita, s namjerom da štite njihovu teritoriju od eventualnih napada zemalja poput Irana: deset raketa presretača koje bi oni željeli rasporediti blizu Slupska, na sjeveru Poljske, i radarsku stanicu u Republici Češkoj.

Amerikanci su nedavno pokazali znake nestrpljivosti vezano za blokiranje pregovora s Varšavom, upozoravajući da bi oni mogli pregovarati i s drugim zemljama, ako pregovori propadnu.

Tako je, naprimjer, američki sekretar odbrane Robert Gates ocijenio u utorak Litvu "dobrom alternativom" Poljskoj, u slučaju neuspjeha pregovora s Varšavom, javio je Pentagon.