Povodom terorističkih napada
0

Vanredno zasjedanje iračkog parlamenta

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Irački parlament će iduće sedmice na vanrednoj sjednici raspravljati o bezbjednosti u zemlji, poslije eskalacije nasilja i više terorističkih napada u Bagdadu i još nekim mjestima.

Najnovija serija eksplozija, dovela je u sumnju osposobljenost iračkih snaga bezbjednosti da preuzmu odgovornost za borbu protiv terorista, poslije najavljenog američkog povlačenja.

U srijedu su pobunjenici ubili 95 osoba, a hiljadu povrijedili u najčuvanijem dijelu Bagdada gdje se nalaze federalna ministarstva i druge vladine institucije.

To je bio najkrvaviji dan u Iraku u ovoj godini.

Ko stoji iza ovog razornog napada nije do kraja jasno. Prvo je optužena Al-Qaida, da bi kasnije bilo uhapšeno nekoliko osoba, pripadnika nekada vladajuće BAAS partije Saddama Husseina.

"Prve analize potvrđuju da pripadnici bivšeg režima stoje iza ovog krvoprolića", zvanično je potvrđeno, prenose agencije.

Amerikanci su se u junu povukli iz gradova i planiraju da napuste Irak do kraja iduće godine.

"Ja smatram da je nama potreba podrška SAD još jedno određeno vrijeme, dok mi ne kompletiramo naša obavještajna i tehnička pitanja", kaže ministar unutrašnjih poslova Yevad al-Bolani.

U Bagdadu se strahuje od novih terorističkih napada, pogotovo što zemlja ulazi u kampanju za parlamentarne izbore koji su zakazani za januar iduće godine.

Pojedine snage na ovaj način žele da oslabe pozicije sadašnje vlade, odnosno premijera Nourija al-Malikija.