Afganistan
0

Vanredno stanje zbog nove gripe, zatvorene škole

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
U Afganistanu je u ponedjeljak proglašeno vanredno stanje zbog naglog širenja gripe H1N1 i naloženo zatvaranje škola i obdaništa na tri nedjelje, kao dio preventivnih mjera u borbi protiv virusa A H1N1.

Vlast je saopćila, u vidu preporuke da je protiv javnog okupljanja poput organizovanja svadbi u zatvorenom prostoru, pošto je u toj zemlji prošle nedjelje registrovana prva žrtava ove gripe, javio je Reuters.

  • Mi smo proglasili vanredno stanje na osnovu koga je naloženo zatvaranje svih privatnih i državnih obrazovnih institucija kao i obdaništva na tri nedjelje, rekao je potparol afganistanskog ministarstva javnog zdravlja Farid Raid.

Britanska agencija Reuters navodi da je u Afganistanu registrovano gotovo 350 novih slučajeva gripe među strancima i Afganistancima, dok se za još nekoliko stotina sumnja da su zaraženi virusom A H1N1, saopćilo je ministarstvo javnog zdravlja.

Procjena situacije bit će urađena za dvije nedjelje, da bi se odlučilo o eventualnom ponovnom otvaranju škola i obdaništa, dodao je Raid. Proglašenje vanrednog stanja događa se usred nejasne situacije da li će biti održan drugi krug predsjedničkih izbora 7. novembra, navodi agencija .

Ocjenjuje se da je možda namjera vlasti da spriječi širenje virusa nove gripe na dan održavanja izbora.

Portparol je naveo da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) obećala da će Afganistanu osigurati milion doza vakcina protiv gripe H1N1.