Toksični smog
6

Vanredno stanje u New Delhiju zbog zagađenja vazduha

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Vlasti u glavnom gradu Indije New Delhiju proglasile su danas vanredno stanje i zabranile ulazak kamiona i građevinske radove zbog toksičnog smoga koji obavija grad treći dan uzastopno.

Kvalitet vazduha se usljed aerozagađenja pogoršava iz časa u čas.

Nelegalno paljenje njiva u poljoprivrednim oblastima oko New Delhija, gasovi koje emituju vozila i prašina sa gradilišta izazvali su krizu, koja se ponavlja svake godine.

Ove godine situacija je dodatno pogoršana usljed mirnih vremenskih uslova, bez vjetra, objavila je meteorološka služba.

Foto: AFP
Foto: AFP

Ambasada SAD izmjerila je jutros da je koncentracija mikorčestica sa oznakom PM 2,5 dostigla 608, dok je bezbjedni nivo 50. Sat ranije koncentracija je iznosila 591.

Čestice PM 2,5 su oko 30 puta tanje od dlake ljudske kose. Ove čestice mogu da se udahnu duboko u pluća i da izazovu srčani ili moždani udar, rak pluća ili respiratorne bolesti.

Stanovnici New Delhija žale se na glavobolje, kašalj i suzenje očiju. Mnogi su ostali u svojim domovima, a pojedini restorani u najprometnijem dijelu grada su potpuno prazni.

Foto: AFP
Foto: AFP

Federalni ministar za okolinu rekao je da centralna vlada čini sve što može da bi poboljšala kvalitet vazduha u glavnom gradu i okolini.