Svijet
41

Vanredno stanje u Bagdadu: Demonstranti upali u zgradu parlamenta, gore automobili vlade

Klix.ba
U glavnom gradu Iraka proglašeno je stanje uzbune nakon što je na stotine demonstranata upalo u zaštićenu Zelenu zonu osvojivši pri tome zgradu državnog parlamenta.

Demonstranti su uglavnom pristalice šiitskog vođe Moqtada al-Sadra, a njihov upad u Zelenu zoni i samu zgradu parlamenta izazvao je neuspjeh aktuelnih članova tog zakonodavnog tijela da imenuju nove ministre u iračkoj vladi, piše Guardian.

Također, u jeku je političko previranje oko poteza aktuelnog premijera Iraka Haidera al-Abadia da zamjeni trenutne ministre privrežene partijama. Njih je al-Abadi trebao zamjeniti tehnokratama kako bi se borili protiv korupcije, ali irački parlament za vrijeme subotnjeg zasjedanja nije uspio dostići potreban kvorum za donošenje odluke.

To je razljutilo veliki broj demonstranata koji su potom na silu ušli u navodno visoko zaštićeni dio Bagdada pod nazivom Zelena zona. U njoj se pored parlamenta nalazi veliki broj ambasada i sjedišta vladinih agencija.

Prema nepotvrđenim informacijama, demonstranti su u Zelenu zonu ušli rušeći visoke zidove koji je okružuju. Nekoliko automobila je navodno spaljeno, a pretučen je najmanje jedan radnik iračke vlade.