Svijet
0

Vanredni sastanak Islamske konferencije u Maleziji

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinežad pozvao je danas članice najvećeg islamskog tijela - Organizacije islamske konferencije (OIC), da reaguju na izraelske zločine u Libanu i Palestini i izoluju cionistički režim i sve koji ga podržavaju.

U govoru na vanrednom samitu OIC-a u Kuala Lumpuru, iranski predsjednik je predložio da sve regionalne i muslimanske zemlje "prekinu odmah otvorene i prikrivene veze s lažnim cionističkim režimom i izoluju vlade SAD-a, Britanije i drugih zemalja koje podržavaju Izrael", javila je Irna.

Malezija je danas domaćin hitno sazvanog vanrednog sastanka na vrhu islamskih zemalja koje bi trebale razgovarati o oružanom sukobu na jugu Libana.

Na sastanku 56-člane Organizacije islamske konferencije trebala bi se iskazati "zajednička zabrinutost islamskog svijeta za ovu veliku ljudsku tragediju", kazao je generalni sekretar OIC-a Ekmeleddin Ihsanoglu.

Sastanak se održava u Putradžaji, a glavna tema je humanitarna kriza u Libanu.

Malezijski šef diplomatije Sajed Hamid Albar sazvao je vanredni sastanak OIC-a povodom sve većeg negodovanja međunarodne zajednice zbog izrealskog nasumičnog bombardovanja civila u Libanu. Također je sve više poziva na hitan prekid vatre i raspoređivanje mirovnih snaga UN duž libanske granice i okupirane teritorije.